Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b

poruka: 9
|
čitano: 1.578
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b".
15 godina
offline
Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b

Ovo je cool, želim im puno uspjeha. Drago uredništvo, mene bi zanimalo kako to funkcionira?

 

Vjerojatno "Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost" koji je ovjde uključen, neće dozvoliti da fotografirate antene prema EAGLE-1 Satelitima, ali jedna apstrahirana reportaža koja navodi koji su sve to elementi ove infrastrukture potrebni, bila bi prikladna za profil ovog našeg dragog nam časopisa. 

 
0 0 hvala 0
5 godina
online
Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b

Kvantne mreže trebale bi spriječiti neovlaštene upade u internetske kanale

 

Iz teksta se da zaključiti da :

1. strateška kritična infrastruktura danas koristi internet kanale?

2. u bućnosti će koristiti zajedničku kvantnu  mrežu?

 

Ništa od toga nije točno.

 

Koliko ja znam ovo je bliže istini:

1. strateška infrastruktura nije spojena na internet.

2. zdravstvo, energetika, i vlada, ... nisu međusobno spojene mreže i nema razloga da budu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.5.2024 9:28 (gpd).
 
1 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže

E sad i da i ne. Nije spojena ali u nekom trenu se nešto treba sinhronizirati i senzori očitati, dakle nešto stigne do interneta u nekom trenu.

 

U tekstu se spominje zasad samo nova kvantna izmjena ključeva, novom infrastrukturom (kvantnom?) ali sami podatci piče starom optikom, jer propusnost.

5 godina
online
Re: Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže
Nehaj007 kaže...

E sad i da i ne. Nije spojena ali u nekom trenu se nešto treba sinhronizirati i senzori očitati, dakle nešto stigne do interneta u nekom trenu.

 

U tekstu se spominje zasad samo nova kvantna izmjena ključeva, novom infrastrukturom (kvantnom?) ali sami podatci piče starom optikom, jer propusnost.

Podaci sa senzora uglavnom nisu nikakva tajna, podatak da se npr ventil otvorio ili zatvorio , i ti to emitiraš nekriptirano radio vezom, može bilo tko to doznati ali što će ti to., 

prvo ti najčešće nečeš ni znati što znači taj signal,  a drugo ako i znaš, slabe koristi od signala ako nemaš kontrolni mehanizam..

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.5.2024 11:56 (gpd).
15 godina
offline
Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b

.. jer 'na kraju dana' važno je ispaliti zvučne buzzworde, kao kvantna komunikacija.. inače u mašti teoretski ako je ono što su znanstvenici zamislili barem približno točno što se za sad ne zna nego teoretizira pri čemu su moguća i sasvim suprotna otkrića ako ne danas za koju godinu ili desetljeće jer to napreduje onak pužev trk-korak.. no radi se, troši se, organiziraju domjenci-skupovi, jer se nešto mora raditi, pisati, pisati da se radi i teoretski teoretizirati i svetom gralu komunikacije koja je imuna na prisluškivanje-upad, što je osnovni problem svake komunikacije od prije st.sedmog, oduvijek, kao antički priblem triju vojski ili šahovski problemi koji vuku sličnost, ne od jučer a neće biti sutra..

 

-internet.. ne koristi se javna mreža za sigurnosne-kritične sustave.. no internet je nastao upravo kao takva želja, upravo iz tih razloga, .. i upravo zato žele kvantno tuneliranje-enkripciju, no željeti i napraviti nisu istoznačnice uz uvjet da je uopće moguće ili da su današnje teorije točne, pribilžno točne ili pogrešne.. npr update o crnim rupama i sl. ili promjena dogme clovis-ledenogdoba-naseljavanja američkih kontinenata.. godinama se uči jedno, ispadne drugo.

 

-kvantna komunikacija.. zašto bi bila važna? npr laički, što fali optici koju ima juzer.. tj prosječan juzer, amer ili novinar, nema blage veze ili ideje zašto se uopće laprda o kvantim tehnologijama.. a to je zato jer su 'sveti gral' pandan čarobnom štapiću i prahu za čarolije, jer ako je teorija točna, tad je to moguće riješenje npr sigurne komunikacije (ili u drugim granama istraživanja recimo fizija-fuzija-energetika ili potisak-pogon-motori..) .. tj kvantna fizika, za sad, služi znanstvenicima, vladama, fondovima, kako bi 'nešto radili' i pri tome trošili fondove, pri čemu će možda nešto i otkriti .. ili neće, no i to je potrebno, jer znanstvenici moraju nešto istraživati, moraju zarađivati (plaću za život) i sam sustav-fondovi moraju postojati pri čemu je jedino pitanje treba li ih potrošiti na nešto 'pametno' ili očerupati, npr što je pametna investicija? u npr nogomet? što nogomet proizvodi kao materijalno dobro? ništa, samo trošak.. no istovremeno i dobar biz, bolji od npr varteksa koji opet u štrajku bez plaće propada, što je zabava, sport, nogomet, sladoled.. ništa i istovremeno superbiz-industrija, tj osnovni postulati kvantne fizike u kvantoj ekonomiji.. i zato je to ok, treba istraživati, treba trošiti, čak ulupati u ništa jer taj novac fonda je naš, prikupljen za nešto a ako ga ne utrošimo u projekt-a, tad će otići u projekt-b ili nečije džepove, krađom i sl. .. tj ako nešto potencijalno korisno kao novac stoji, tad je to beskoristan potencijal, mamac lopovu-problemu, izvor-razlog npr korupcije.. i tad je bolje da ga nema ako ga se ne misli uložiti u nešto 'pametno'.. tj pametnije je tad ulupati ga u ništa ako nema bolje ideje ili potrebe trenutno, pa i u kvantne mreže, koje će osigurati sigurnu komunikaciju na kanalu koji nije 100% pod našom kontrolom tj javna mreža vs zatvorena.. tad ćemo lako poslati i poruku đenvejici u deltakvadrant bez rizika da nas romulanci ili klingonci čuju.. mada nitko ne zna zašto bi slanje takve poruke bilo nužno zaštititi-sakriti od nepostojećih romulanaca i klingonaca ili ako postoje što bi s tom informacijom.. npr ukrajinci otkriju da će rusi noćas raketirati pola gradova .. ili uspju poslati poruku bez da kgb može čuti-čitati.. onak, gamečenđer kojim se dobija-gubi rat? .. koristan u ograničenom-simuliranom primjeru problema triju vojski, teoretski.. u realnosti ishod rata može ovisiti o bilo čemu, zamahu leptirovih krila, sreći, gluposti itd..

 

-suprotno od kvantne enkripcije.. tj zašto nije nužna, mada ako funkcionira kako je zamišljeno može biti zgodno posjedovati ju.. 

-obična, dosadašnja, 'domaća' enkripcija, zaštita, npr klasa bankovnog-bankomat pina s 4 znamenke, recimo 1234 .. je sasvim dovoljna zaštita-sigurnost-level.. tj stvar je u sustavu, nije stvar napraviti recimo neprobojan zid, sef u banci u koji lopov ne može nikako probiti, nego ta zaštita, recimo debljina zida-vrata, mora biti tolika da za vrijeme koje je potrebno za proboj lopovu, može biti alarmirana policija-zaštita, koja tad dođe i dalje priča nema veze s debljinom zida-sefa ili znamenkama pina.. koji se zaključa nakon tri pogrešna unosa i koji se desetljećima pokazao kao dovoljno dobar mehanizam zaštite mada je kao šifra vrlo lako probiti ga običnim brojačem od 0000 do 9999 što je 10.000 kombinacija, tj u slučaju bankomata nije slabost-problem mali broj kombinacija, nego je u tome prava zaštita samo tri pokušaja, čime šansa za slučajan pogodak pada ispod šanse za rulet za fakor x100 pa ako netko pomisli da je lako dobiti na ruletu, ovo je daleko teže ako se računa na 'sreću'.. 

 

-informacija, tj ono što se u komunikaciji želi 'zaštititi' tj po poučku o bankomatu, ne mora biti 'neprobojno' (jer je teoretski nemoguće ili rasipanje resursa bez potrebe tj potreba se pojavi tek kad postoji napad-proboj..) nego je dovoljno da traži recimo vrijeme koje je dovoljno da protivnik od tog nema koristi, npr 5min, 5h, 5dana.. ako je 5 dana dovoljno da neka vijest recimo u ratu postane beskorisna, tad je to dovoljna zaštita, jača bi bila rasipanje resursa bez koristi, tj šifre koje prosječno računalo razbija recimo 100god su zato 'neprobojne' za prosječno računalo, neupotrebljivo kao proboj.. tj da bi bilo upotrebljivo proboj mora biti brži-kraći, recimo superračunalom koje će to umjesto u 100god obaviti u 100min.. i pri tome ako je napadnuti i svjestan napada, ako napadač ima takvu computing snagu, tad ni to što zna da protivnik zna ne pomaže, jer ako i promjeni probijenu šifru, treba vremena dok je propagira mrežom-kanalima svojoj strani, svojoj vojsci, tj kad se šifra resetira, tad za komunikaciju i druga strana kojoj poruku želimo poslati mora imati ključ.. ako nam za to treba više od 100minuta tad ni teoretski ne možemo ništa protiv takvog napada, dok ako to radimo unutar 100min tad teoretski možemo remizirati do greške napadača ili branitelja, kao križić-kružić s tri moguća rezultata, pobjeda-poraz-remi..

-kvantno tuneliranje, enkripcija, fizika.. sve s tim maštovitim prefixom može sve, jer je to čarobni štapić, jer je za sad primarno stvar mašte, teorije.. i jer nam je potrebno da je takav, tj ako kvantna fizika nije takva, tad nam razvoj u tom smjeru ne treba.. tj naša želja projicira rezultat pri čemu rezultat nije činjenica ili nešto u zakonima fizike nego samo naša želja, kao što možemo željeti biti najjači, najbrži, najbolji,.. i nadamo se da čarobni štapić i čarobni prah to mogu, pa naivno kao u svakoj priči za djecu povjerujemo u superjunake klase superman-spiderman-batman.. mada znamo da je to fikcija.. no želimo to... kao što želimo da luka modrić zabije gol i da pobjedimo brazilce :) ..

 

**

edit: .. (ah-vapaj.. 'umirem'.. ) :)) jer trenutno je na dalekovidnici stručnjak koji voditelju u studiju objašnjava.. dok prosječno pametan voditelj (novinar) klima i sve 'razumije'.. onak, tko je zalutao.

-jedna sitnica koja je točna, u teoriji kvantne komunikacije ako je ta teorija točna.. :) .. je da ako netko prisluškuje kvantnu komunikaciju, tad 'mi to znamo'.. i možemo prekinuti kompromitiranu komunikaciju jer je očigledno da druga strana to zna-prisluškuje.. i što smo time dobili? -odgovor je što smo izgubili, izgubili smo komunikacijski kanal, tj to što znamo da protivnik prisluškuje znamo-nagađamo uvjek.. tak da je takav opis-reakcija-rezultat ekšli već u teoriji besmislen.. tj ne može biti neprislušiva komunikacija a ako je tad prekinemo tad ni mi nemamo komunikaciju, pandan, kao da poklopimo telefon ako netko prisluškuje.. to ne riješava problem-potrebu da mi komuniciramo sa svojim distribuiranim snagama-resursima kako bi recimo koordinirano djelovali.. tj ako je odgovor gašenje linije tad to nije odgovor tj sigurna komunikacija, dok bi barem u željenom idealu-scenariju istraživači trebali ići sa željom da stvarno bude neprobojna, tj moguća usprkos tog što postoji prisluškivač, no da on jednostavno ne može dekriptirati sadržaj, jer nisu istoznačnice prisluškivati kanal-komunikaciju i saznati informaciju-čitati-čuti.. tj dešifrirati a smiješno što ni stučnjak u pola sata na tvu to ne može objasniti-prenjeti laicima-novinarima, nego bi to mogao samo znanstvenicima-kolegama (koje već misle kao on i plaćeni su da tako misle, kao nekad u doba 'komunizma' kad su nastavnici bili plaćeni za recimo 'povijest' ili ekonomiju.. mada su u zagradama govorili nešto drugo, tj plaća i službeni posao nisu istoznačnice kao činjenice-istina.. odnosno oko kvantne fizike se od doba bhora skuplja hypsterska ekipa koja se smiljulji i pljuga maricu dok kao kuže što je kvantna fizika, no nikom ništa ne objašnjavaju, ne otkrivaju.. nego se i dalje smijulje kao što to radi musk u dimu marice .. dok ih inferiorni novinar u studiju ne može ni pitati konkretnije, nije u njegovom kognitivnom rangu, neugoda biti na tuđem terenu ili neznanju.. pa svi šute da ne ispadnu glupi.. ) .. razgovor u studiju, o kvantnoj fizici, primarno kvantna komunikacija, voditelj bi jednako uz formular s popunjenim rubrikama na prazna mjesta formulara mogao upisati npr pitanja nogometašima o recimo prijateljskoj utakmici i prognozi rezultata, o ovogodišnjoj eurosong mogućoj pobjedi babylazanje, o antičkoj povijesti apoksiomena, o novim modelima automobila ili šešira modne piste milana.. pitanja (i odgovori) koje bi osnovnoškolska djeca postavila i odgovorila u školskom radu, kad im u goste dođe neki pisac knjiga-lektire ili nogometaš.. pa i fizičar ili poštar duje.. :)

 

-smiješno-tužna činjenica, sadržaj koji u vijestima kao informaciju dobijemo apsolutno slijedi heisenbergovo načelo neodređenosti, kvantna fizika na djelu.. i to u komunikaciji tj tv vijestima koji svakako spadaju u komunikacije pri čemu baš ništa voditelj-sugovornik nisu rekli, pojasnili.. osim da se eto ovih dana nešto priča, domjenak, razvoj .. kvantna vijest!

 

edit2:

kaže bojan..

Kvantne mreže trebale bi spriječiti neovlaštene upade u internetske kanale, prisluškivanje, krađu osjetljivih podataka i napade na državnu informacijsku infrastrukturu, kaže Bojan Schmidt

-ne, tj isti bojan na tv-vijestima kaže, ono što piše iznad, u kvantnoj komunikaciji po teoriji znamo kad netko prisluškuje, tad bojan kaže da možemo prekinuti komunikaciju .. dok ovo nije isto, tj znati da netko prisluškuje ne znači da smo spriječili prisluškivanje, upad u mrežu-komunikaciju, što kaže članak sa skupa... tj opet kvantna nedefiniranost? ''trebale bi spriječiti neovlaštene upade''? spriječiti ili otkriti? slučajno netko u pripremljenom programu koristi pogrešnu-netočnu riječ, bez koherencije onog što kaže u kameru za koju je možda manje pripremljen..? ili netko misli da je razlika značenja tih riječi nevažna.. da su istoznačnice-sinonimi? otkriti-znati za prisluškivanje i spriječiti?

-kako bi to u teroiji kvantna komunikacija spriječavala prisluškivanje? gašenjem komunikacije? -jedini način i teoretski za sad, dok se prodaje čarobni prah tj želje.. kao da ja dam gol brazilcima ili mačem ubijem zmaja i spasim djevu.. (ili obrnuto?) :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.5.2024 13:31 (ihush).
 
2 0 hvala 0
5 godina
online
Re: Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže

Good point, 

1. što će nam kvantna mreža, svi znaju da je naj sigurnija izmjena ključa, u živo,odneseš ključ na disketi i to je to.

2. vjerojatno u tom slučaju, kada kvantna izmjena ključa pokazuje da je poruka čitana, 500x za redom, šalju nekog na teren da vidi što se događa, isti efekt postigneš ako samo precvikaš optički kabel kvantne mreže.

3. diffie-hellman izmjena ključa, očito ne funkcionira...  samim time što se gradi posebna mreža za izmjenu ključa.

4. kritična točka u cijelom tom sustavu je element koji brine da se kriptirani podaci, prebace na nesigurnu mrežu. povezivanje nesigurne mreže s kvantnom, to možda bude procedura opisana pod točkom 1., jel tako?

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.5.2024 18:23 (gpd).
15 godina
offline
Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b

magla svuda, magla oko nas ... 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže za b

Ono kad se ihush žali o lošoj komunikaciji

Nadglednik dina
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Hrvatska razvija kvantne komunikacijske mreže
Entry Point kaže...

Ono kad se ihush žali o lošoj komunikaciji

 -nismo razmijenili ključeve.. (jedino, teoretski kad/ako profunkcionira, što je važno za ovu temu..) i naravno da je tad problem komunikacija ili razumijevanje, rekao bi ovo drugo, jer komunikacija (kanal-link) je ostvarena, dok 'dekodiranje' sadržaja-informacije nije, što će reć, 'ja' već imam ono što se trude stvoriti.. :) no, za proglašenje uspjeha, fali mi upravo taj dio, tj uzaludna je komunikacija (s i bez zaštite-enkripcije) ako se s druge strane ne može 'pročitati'.. tad u definiciji nije ni ostvarena komunikacija pa sam opet na početku... 

 

edit:

na gpd-ov post...

-da, ili redom..

1. .. da, no to je problem svake komunikacije, uz osnovni hendšejk kojim se utvrđuje protokol-standard, izmjena ključa.. i želja da se on na siguran način prenese, sveti gral.. no ne postoji, ni u teoriji..

-internet je javna mreža, time izložena trećoj strani ili prisluškivanu što je kontekst teme, tj nije problem komunikacija nego kriptiranje koje će tad onemogućiti treću stranu da sazna važnu informaciju, ostalo pod 'problem tri vojske'.. za koji već imamo ogovor da je neriješiv..

 

-što radi npr eu? .. grade mrežu, linkove.. za sad ograničenje do 100km.. što je za kontinent malo, čak za hr kriterij npr zg-os-ri-st-du.. i zato žele satelit, kojem su vlasnici eu, time nisu usa-kinezi pa je sigurniji u startu da nema spy-backdoor dojavljivača gazdi.. 

što u toj priči radi kvantni dio? služi ne za komunikaciju, nego samo za 'sigurnu razmijenu ključa'.. a rade mrežu-optiku, linkove-spojeve.. rade paralelnu-zasebnu mrežu upravo za to, tj kad imaš odvojen kanal 'žicu' ne kroz npr internet-javnu infrastrukturu, tad je to relativno siguran kanal.. + uvjeti koje treba ''izmisliti'' upravo kako bi tim uvjetima bilo onemogućeno da netko usput prisluškuje takav kanal.. npr izmišljen za slikoviti prikaz-razumijevanje, uvjet da je potrebna snaga struje u žici od recimo 10mw .. i time smo eliminirali kućne hakere, ostale, tj to može samo elektrana, država.. zato kvantna priča mora biti nabrijana, tražiti resurse koje ostali prosječni građani nemaju, kako bi se eliminirala i takva mogućnost i sad izmišljaju kako to umjetno-izmišljeno stvoriti, npr da traži cpu snagu superračunala recimo farme računala od +100 nvidia tesli.. a to nije nešto što prosječni juzer može imati, čak ako to nabavlja tajna služba i ima novac, to je količina robe koju je lako pratiti, kao plutonij, oružje, zlato.. tj da traže jednu tesla karticu tad bi problem bio isti-velik, ovako je eliminiran i kao što se može prevenirati teroristički napad-bomba ako se primjete na narudžbi neke trgovine sastojci kao amonijak u količini koja može dignuti zgradu u zrak.. što usa koristi već rutinski barem u filmovima...

 

2. .. da, tj ako kvantna mreža služi samo za 'sigurnu' razmijenu ključa, ako funkcionira kako je maštovito-teoretizirano željeno-nagađano... i tad za svako prisluškivanje znamo, to nam i dalje nije osiguralo sigurnu razmijenu ključa.. bez kojeg nema komunikacije, tj točno, dovoljno da protivnik snifa promet i tad analognom logikom, odbacujemo ključ, pokušavamo ponovo.. pri čemu nikako ne možemo poslati samu poruku, jer imamo problem sa slanjem sigurnog kluča za koji već tad znamo da je prisluškivan i time kompromitiran... tj nismo baš ništa riješili, samo što je to 'bolji' rizik nego isti sa sadržajem poruke... tj rizik ključa vs sadržaja-informacije, pa je to bolje, no kvantni dio je za sad besmislen dio, priča, magla..

 

3. da... tj upravo, to, grade dodatnu-paralelnu mrežu.. što nam to govori? pa potvrđuje da nikako internet mrežom ne mogu poslati siguran ključ.. jer da mogu, tad ovaj mambođambo ne bi bio potreban (osim za trošiti fondove koji za to i postoje..).

 

4. .. da-ne? nema kritične točke kvantne-obične mreže.. tj kvantna za sad, radi experimentalno, između dvaju točaka pod kontrolom vlasti npr instituti.. direktni link-žica.. ne internet jer tad ne bi gradili paralelnu optičku mrežu dok je satelit ono što se želi zbog pokrivenosti tj problema do 100km za sad što satelit eliminira no ima smisla tek kad se ostvari sigurna razmjena ključa jer mu je to svrha, dok pod 2. imamo problem tj već znamo da to tad ne ide.. ako netko prisluškuje tad je ključ odbačen jer sustav to tako mora ocijeniti a tad nema smisla, nema komunikacije onih bitnih podataka koje se želi prenjeti nego se zapinje na prvom koraku, ključu.. do beskonačno ili do trenutka kad druga-treća strana-protivnik ne prisluškuje pa se ta transakcija smatra sigurnom i tek tad se ključ koristi u sustavu za normalnu razmijenu informacija koja je tad sigurna (manje-više) i običnom javnom mrežom kao interenet...

4a-b.. nije problem nesigurna mreža, to je internet mreža.. tj ako imamo siguran ključ, tad smo eliminirali nesigurnu mrežu, jer enkripcija služi tome .. sve dok protivnik nema ključ ili algoritam kojim može dešifrirati poruku, tj to je ideja-temelj enkripcije dok ovisno o cpu snazi dodajemo duljinu ključa-permutacije kojima eliminiramo vremensku korist od probijanja, npr ako protivnik ne može probiti bruteforcanjem x-minuta x-dana ili x-godina ključ, tad je to dovoljno za proglasiti sigurnim ili upotrebljivim.. ako dešifrira poruku iz ww2 danas nakon 50-70 god. to mu neće pomoći.. :)

 

 

.. sve se svodi na siguran prijenos ključa, npr vojni ataše u aktovki nosi ključ u ambasadu.. siguran kanal, lokot-lanac na ruci, diplomatski imunitet.. no izgubi torbu na aerodromu, korupcija itd.. koji god način smislimo, može se.. 

-važna razlika kvantne mreže-ključa-teorije.. je to što ako je teorija točna, znamo ako je netko prisluškivao.. što ako nije tako? odnosno, ako druga-treća strana prisluškuje konstantno tad smo onemogućeni poslati ključ, efekt bolji od cvikanja žice što bi bio napad.. dok ovisno o zakonima ovo još nije ili postaje kao cyber itd.. tj ako imamo komunikacijski kanal kojim želimo na siguran način komunicirati a ne možemo iz bilo kojeg razloga, tad ga nemamo, tad je i teoretski besmisleno to tako razvijati-maštati.. no mora se, jer mora se nešto raditi, mora se trošiti.. možda nešto i naprave, no za sad je to magloviti mambođambo kojem je svha zamagliti pogled, ne nešto riješiti, odnosno, kao da smo rekli nećemo više key nosit na disketi 3,5inča-fdd, nego na usb-flash stikiću ili sd kartici.. onak, medij je samo medij.. ostalo je isto, kao i isti problemi koji ostaju, korupcija-insideri, naivnost-pishing i šlamperaj pa se passovi ostave na monitoru-postit papirićem.. ili se zaboravi aktovka na šanku aerodroma.. u tom kontkestu, ako iz priče eliminiramo ljude-osobe, bilo vojsku ili civile, ako umjesto njih prijenos radi mreža-optika pa i kvantna, tad je to jedan rizični faktor-vektor manje.. tj calculator nije potkupljiv, nema osjećaj dužnosti ili želju za prevarom, novcem, glad-strah-sex.. i po tome su računala-strojevi bolji djelatnici nego ljudi, no problem je i dalje više filozofski i ostaje nerješiv.. jer naprosto sigurne komunikacije nema, no kad smo tog svjesni, tad ćemo pametno prvo rizikovati s ključem, ne s podatkom-tajnom, a kad ključ prođe bez prisluškivanja tad smo 'na konju'.. dok teorija kvantne fizike-mreže za sad kaže da to možemo.. no ne daju dokaze o tome, osim mambođambo, kao i skupove na kojima se govori o nužnosti ulaganja i vlade izglasavaju, plaćaju.. i to je ok, tj treba, mada ne vidim da će nešto stvarno napraviti o da su danas nanometar bliže cilju pri čemu se još ne zna u kojem smjeru je moguć cilj... ili tak' nešt'.. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.5.2024 12:20 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice