Nova Škoda Superb: limuzina ili karavan, na klasični ili hibridni pogon

Četvrta generacija Superba bit će dostupna u dvije karoserijske izvedbe, a u ponudu pogonskih jedinica ulaze plug-in hibrid te prvi puta i blagi hibrid. Dizajnerska osvježenja obuhvatila su gotovo sve elemente

Autonet.hr subota, 4. studenog 2023. u 00:00

Škoda je predstavila četvrtu generaciju svojeg modela Superb, koja se oslanja na prethodnu, ali donosi još profinjeniji izgled, više prostora i udobnosti za putnike te niz novih tehnologija. Za početak, Superb će biti dostupan u limuzinskoj izvedbi te kao karavan (Combi), uz sedam dizajnerskih varijanti i bogatom dodatnom opremom.

Izvana nova će generacija dobiti osvježeni izgled, naglašeniju prednju masku s prepoznatljivom osmerokutnom rešetkom i novu generaciju LED Matrix svjetala. Bočna linija također ostaje prepoznatljiva i uvelike se oslanja na prethodnu generaciju, ali donosi poboljšanja po pitanju aerodinamike. Oba modela narasla su za oko 4 centimetra u dužinu, ali su po 15 milimetara uža od prethodne generacije te nude više prostora u kabini, pogotovo u visinu.

U unutrašnjosti će dominirati pojednostavljeni i “čišći” dizajn, čija osnova je središnji zaslon dijagonale 13″, koji služi za upravljanje većinom funkcija vozila. Određene funkcijske tipke preselile su i na upravljač, čime središnji stup ostaje ispražnjen od suvišnih detalja i kontrola. Tamo će većinu funkcija, pak, preuzeti tri nova kotačića, nazvana Smart Dials, koji će kontrolirati klimatizaciju, ali i određene funkcije navigacije, audio sustava te će služiti za odabir načina vožnje.

Zanimljiv dodatak kabini je i “phone box”, ugrađeni bežični punjač mobitela snage 15 W s integriranim sustavom hlađenja uređaja. Dojam luksuza pojačat će i ambijentalna LED rasvjeta suptilno postavljena cijelom širinom kabine, sve do armature vrata.

S pogonske strane, četvrta generacija Superba donosi tri benzinska TSI pogonska sklopa, uključivo jednoga s blagim hibridnim dodatkom, dva dizela te jedan sasvim novi plug-in hibridni pogon, koji će omogućiti do 100 kilometara vožnje isključivo na struju. Snage pogonskih jedinica varirat će od 150 do 265 KS, a najsnažnije varijante benzinskog i dizelskog pogona dolazit će i s pogonom na sve kotače. U svim izvedbama nova Škoda Superb imat će automatski DSG mjenjač. Plug-in hibridna varijanta bit će dostupna samo u karavanskoj (Combi) izvedbi.

Tehničke karakteristike

  Škoda Superb Škoda Superb Combi
Dužina 4912 mm 4902 mm
Širina 1849 mm 1849 mm
Visina 1481 mm 1482 mm
Međuosovinski razmak 2841 mm 2841 mm
Prtljažnik 645 l 690 l

Pogoni

  Snaga (KS)
Plug-in hibrid (samo Combi)
1.5 TSI PHEV 204
Benzin
1.5 TSI mild hybrid 150
2.0 TSI 204
2.0 TSI 265
Dizel
2.0 TDI 150
2.0 TDI 193