NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 3.323
|
čitano: 350.576
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: NVIDIA Blackwell 50xx

To je sada moderno, vidi žene oko sebe i pojam ljepote nazovimo to tako.....Boro je moderan, totalno moderan

Neka mu vrate nik prvotni Stjepanj, to mu više pristaje 

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 8:13 (Wiz3m4n).
12 godina
Rhodin kaže...
Boris grozni kaže...
Inochulum kaže...

Ma e, monitor od 250€ sa običnim ips panelom nema premca trenutno po tebi? Gle nije frka ako ti želiš gledat visok fps, benčat po forumu i sl. Ali nemoj sad da monitor od 230€ trenutno nema neke dostojne konkurencije po tebi. 

Na kraju krajeva, dual monitor setup ako ti baš treba taj (osrednji) IPS panel. Ali imat neki high end "gaming" pc na 60hz u 2025. je kao da PS5 spojiš na 480p TV. 

I ti o nekom high end gamingu, dual setupu bla bla, ocigledno da ne razumijes napisano a neda mi se crtati

Ja puno stvari ignoriram, ali govoriš ljudima da je debakl imati jaku karticu na 165Hz sa freesync i slabijim monitorom, a istovremeno imaš jeftilena sa 60Hz sa iznimno jačim CPU i GPU koji su mahom neiskorišteni.

To se zove rugala se sova sjenici...

Mislim da si tu htio reći "procesorom". Da, trenutno sam na 240hz monitoru s tim procesorom jer mi je uletio prljavo jeftino u bundleu s matičnom i ramom. To što overclockani 9600x uopće nije BN za 7900 GRE niti 4070S koju sam prethodno provozao uopće ne mislim dokazivati liku, sam od sebe radi smijuriju. 

Za njegov radni scenarij je 60hz monitor super i nitko od nas nešto ne razumije, ali ja sam tenkre što koristim 9600x sa 7900gre i imam 50% cpu usage na 2k/4k u mom usercaseu, a to su Soulslike singleplayer igre. Njegov argument će biti da je 9600x bottleneck na 540p pubg na 500fps i tako ukrug.

U drugoj temi će srat kako je 4060ti super buy jer troši malo struje te kako je tdp jako bitan, a u trećoj će temi pišati na argumente da 9800x3d sa trećinom tdp-a gazi intelovo 14700k groblje "siromašni crvenaši se brinu o potrošnji struje, nemojte hi-end gaming ako se brinete oko tdp-a"

Možemo se samo smijati kako je upao u kaljužu koju si je sam stvorio i vrti se u njoj bez ikakvih validnih argumenata, samo što je zatrovao apsolutno svaku temu na ovom forumu 

16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Hvala, lapsus, editirao sam na *slabijim procesorom

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 mjeseci
Boris grozni kaže...

Višak frejmova na 4k

Ovo je obrambeni mehanizam dječaka od 10-12 godina. Kao 4k je zahtjevna reza, tu Boga moliš za svaki frejm... Da, višak frejmova na 4k! Što tu nije jasno? Nismo u 2015. pobogu. Prosječni fps 5070ti je 85 na 4k. To znači da uz koji detalj dolje fps ide na 100 bez puno žrtvovanja detalja. Uostalom nisi li zalijepio sliku sa 200-300fpsa u nekoj pucačini stranicu prije? 

Daj se uozbilji. Nije bed priznat kad fališ, bed je kad inzistiraš da si u pravu a svi vide da...nisi. 

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje."
Moj PC  
5 2 hvala 0
13 godina
Malo sam ispao iz đira i tek sam sad skuzio da je Grozni Stijepko…hahahahahah..sjecam se debata prije 10ak godina kad sam bio aktivan sto se hardwera tice vidim da se nista nije promijenilo!
Na pamet mi pada legendarni AOC 32”..nije bilo boljeg…znaci Grunding TV..i tako redom!
AUDIOFIL
Moj PC  
15 1 hvala 0
17 godina
Inochulum kaže...

Ovo je obrambeni mehanizam dječaka od 10-12 godina. Kao 4k je zahtjevna reza, tu Boga moliš za svaki frejm... Da, višak frejmova na 4k! Što tu nije jasno? Nismo u 2015. pobogu. Prosječni fps 5070ti je 85 na 4k. To znači da uz koji detalj dolje fps ide na 100 bez puno žrtvovanja detalja. Uostalom nisi li zalijepio sliku sa 200-300fpsa u nekoj pucačini stranicu prije? 

Daj se uozbilji. Nije bed priznat kad fališ, bed je kad inzistiraš da si u pravu a svi vide da...nisi. 

Moram da primetim da je većina igara u tom popisu iz 2023. ili ranije i da je RT svuda isključen, i tako se nabio prosek. Inače bi u Cyberpunku imali 30fps, a ne 61, u F1 2024 bi imali 63fps a ne 149 koliko su računali, u elden ringu ne bi imali 110, nego 51...

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
18 mjeseci
Ivan(4) kaže...
Inochulum kaže...

Moram da primetim da je većina igara u tom popisu iz 2023. ili ranije i da je RT svuda isključen, i tako se nabio prosek. Inače bi u Cyberpunku imali 30fps, a ne 61, u F1 2024 bi imali 63fps a ne 149 koliko su računali, u elden ringu ne bi imali 110, nego 51...

Koji to mazohist još igra sa rt on? Upravo jer ćeš imat 149fps u F1 a ne 63. Ili 110 U Eldenu, a ne 51 - gasiš RT. Kvalitetu slike možeš primjetit tek ako dobro iskobečiš oči, ali zato itekako primjetiš slajdšou od 51 fps. RT se nekako još drži jer ga gura gigakompanija - nvidia.

CP2077 na mojoj skromnoj 7800xt vrti 80-100 fpsa na 4k uz podešene detalje. Na 144hz tv-u sa freesyncom - divota. Ja sam odavno shvatio da se nemaš čega sramiti što smanjiš pokoji detalj u postavkama. Upravo zato PC ima prednost pred konzolama - možeš se igrat i štimat po svom guštu.

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje."
15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ima ih, upale RT pa onda frjemgen pa igraju na 60 fpsa sa frmjgrenom, stvarnih 30 i niže  jer to super izgleda 

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Inochulum kaže...

Koji to mazohist još igra sa rt on? Upravo jer ćeš imat 149fps u F1 a ne 63. Ili 110 U Eldenu, a ne 51 - gasiš RT. Kvalitetu slike možeš primjetit tek ako dobro iskobečiš oči, ali zato itekako primjetiš slajdšou od 51 fps. RT se nekako još drži jer ga gura gigakompanija - nvidia.

CP2077 na mojoj skromnoj 7800xt vrti 80-100 fpsa na 4k uz podešene detalje. Na 144hz tv-u sa freesyncom - divota. Ja sam odavno shvatio da se nemaš čega sramiti što smanjiš pokoji detalj u postavkama. Upravo zato PC ima prednost pred konzolama - možeš se igrat i štimat po svom guštu.

Ovo u dobroj meri zvuči kao "kiselo grožđe". Zašto onda ne korak dalje, "vrapci na grani" znaju da se razlika između Very High i High postavki ne vidi, pa zašto se onda ne bi spustila podešavanja još malo niže? Takođe, pravi gameri™ igraju CS na nižim postavkama radi višeg frameratea, pa zašto onda testirati CS gde grafa ne daje ni 200fps, kad se može naterati na 400, i samo time podići prosek celog testiranja za još 10fps?! I uključiti DLSS, jer Quality na 4k izgleda odlično i još zaglađuje ivice i samim tim u nekim stvarima je bolji nego native. I onda nabijemo 120fps u proseku, ili više, i zaključimo da je 5070 Ti dostojna 4k HRR kartica.

Naravno da će igrač, kada zaista igra, umesto da testira, raditi sve te stvari (ja prvi, sa svojom 6700 XT), no nije u tome poenta. To kako ja igram je kompromis između količine novca koju imam, frameratea koji mi je ugodan i kvaliteta prikaza koji mi je prihvatljiv. Međutim tako se ne testira, prvo zato što je to vrlo subjektivno, drugo jer šta bismo onda imali od takvog testa? Imali bismo to da bilo koja 50 kartica, i bilo koja 40 kartica (osim možda 4060) može u bilo kojoj igri, uz odgovarajući nivo detalja i upscalinga, pogoditi neki prihvatljiv framerate na bilo kojoj rezoluciji. I šta to onda govori potencijalnom kupcu? Pa, to da, ako ga nije mnogo briga za prikaz, može igrati. No ljudi ne kupuju 4K monitor i skoro 1000€ GPU zato što ih nije briga za prikaz. I tu argument "koga briga za RT", kao opšte pravilo, pada u vodu, i umesto toga pričamo o lično prihvatljivom kompromisu radi dostizanja željenog frameratea, a ne o "višku snage".

EDIT: Pri tom se nismo ni dotakli toga da, kod igara izašlih prethodne godine, u 1 od 4 slučaja 5070 Ti daje jedva ili ni 40fps (a prosek vade "popularni naslovi" kao što su No Rest for the Wicked i Like a Dragon 8, bez njih imamo da se u proseku 1 od 3 prošlogodišnja naslova jedva vuče). Dakle, zaista višak fps-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 12:09 (Ivan(4)).
15 godina

Ak se želiš igrati na velikom ekranu onda ti je 4k ekran jedina opcija i ne kupuješ ga jer želiš svaki detalj nego veliku dijagonalu, a tu ne pričamo o nekoj premium cijeni nego mass market opremi 

Da sve je to subjektivno ali što nam govore testovi na max detaljima i pogotovo sa RTom kad se u igre nije uložio dovoljni trud oko optimizacije...govori nam da bi za max detalje na 4K jedino RTX 5090 bila adekvatna kartica....tako da onda više ništa ni ne teba testirati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 12:08 (forumaš).
17 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ok, ali onda nije "5070 Ti ima i višak fps-a", već "5070 Ti ima i višak snage za ono kako ja igram svoje igre". I to je validno, ali u opštem slučaju samo za osobu koja to napiše (pa se drugi mogu više ili manje složiti u svoje ime).

Dodatno, ovo što sam naveo pod "EDIT", kod igara koje nisu starije od godinu dana se pojavljuje trend koji je nepovoljan po taj GPU.

EDIT: Ok, vidim da smo se generalno razumeli. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 12:13 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
forumaš kaže...

Ak se želiš igrati na velikom ekranu onda ti je 4k ekran jedina opcija i ne kupuješ ga jer želiš svaki detalj nego veliku dijagonalu, a tu ne pričamo o nekoj premium cijeni nego mass market opremi 

Da sve je to subjektivno ali što nam govore testovi na max detaljima i pogotovo sa RTom kad se u igre nije uložio dovoljni trud oko optimizacije...govori nam da bi za max detalje na 4K jedino RTX 5090 bila adekvatna kartica....tako da onda više ništa ni ne teba testirati.

Meni je 32:9 5120×1440 daleko bolja opcija od 16: 9 4k, malo manje zahtijevna rezolucija, a velika prednost u fps igrama, također bolji imersion za sp igre. Nebi se više nikad vratio na 16:9. Oled panel je čudo.. nije sve u gustoći pixela. Meni 4090 sve gura na max detaljima i rt, vjerujem da bi 5080 mogla na toj rezoluciji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 12:18 (e9droid).
15 godina
e9droid kaže...
forumaš kaže...

Meni je 32:9 5120×1440 daleko bolja opcija od 16: 9 4k, malo manje zahtijevna rezolucija, a velika prednost u fps igrama, također bolji imersion za sp igre. Nebi se više nikad vratio na 16:9. Oled panel je čudo.. nije sve u gustoći pixela. Meni 4090 sve gura na max detaljima i rt, vjerujem da bi 5080 mogla na toj rezoluciji.

Sve je to super ali probaj se legnut na krevet, odmaknut tri metra i igrat na takvom monitoru ..nemoguća misija, zato postoje 16:9 televizori velikih dijagonala za takvo igranje, iz kreveta ili fotelje ...

Televizori su jeftini, moj mini led 144 hz 65" košta 700 eura....to je jeftina tehnologija i mene zanima jeftino igranje, RT detalji su mi zadnja rupa na svirali

18 mjeseci
Ivan(4) kaže...
Inochulum kaže...

Ovo u dobroj meri zvuči kao "kiselo grožđe". Zašto onda ne korak dalje, "vrapci na grani" znaju da se razlika između Very High i High postavki ne vidi, pa zašto se onda ne bi spustila podešavanja još malo niže? Takođe, pravi gameri™ igraju CS na nižim postavkama radi višeg frameratea, pa zašto onda testirati CS gde grafa ne daje ni 200fps, kad se može naterati na 400, i samo time podići prosek celog testiranja za još 10fps?! I uključiti DLSS, jer Quality na 4k izgleda odlično i još zaglađuje ivice i samim tim u nekim stvarima je bolji nego native. I onda nabijemo 120fps u proseku, ili više, i zaključimo da je 5070 Ti dostojna 4k HRR kartica.

Naravno da će igrač, kada zaista igra, umesto da testira, raditi sve te stvari (ja prvi, sa svojom 6700 XT), no nije u tome poenta. To kako ja igram je kompromis između količine novca koju imam, frameratea koji mi je ugodan i kvaliteta prikaza koji mi je prihvatljiv. Međutim tako se ne testira, prvo zato što je to vrlo subjektivno, drugo jer šta bismo onda imali od takvog testa? Imali bismo to da bilo koja 50 kartica, i bilo koja 40 kartica (osim možda 4060) može u bilo kojoj igri, uz odgovarajući nivo detalja i upscalinga, pogoditi neki prihvatljiv framerate na bilo kojoj rezoluciji. I šta to onda govori potencijalnom kupcu? Pa, to da, ako ga nije mnogo briga za prikaz, može igrati. No ljudi ne kupuju 4K monitor i skoro 1000€ GPU zato što ih nije briga za prikaz. I tu argument "koga briga za RT", kao opšte pravilo, pada u vodu, i umesto toga pričamo o lično prihvatljivom kompromisu radi dostizanja željenog frameratea, a ne o "višku snage".

EDIT: Pri tom se nismo ni dotakli toga da, kod igara izašlih prethodne godine, u 1 od 4 slučaja 5070 Ti daje jedva ili ni 40fps (a prosek vade "popularni naslovi" kao što su No Rest for the Wicked i Like a Dragon 8, bez njih imamo da se u proseku 1 od 3 prošlogodišnja naslova jedva vuče). Dakle, zaista višak fps-a.

Čuješ, briga za eye candy i 50fps na 4k ili eye candy -x% i 100fps je no brainer. Upravo zato što daješ soma + eura za gpu ne pada ti valjda na pamet igrat se na 50fpsa. Za smanjivanje postavki... Apsolutno je idiotično nabijat ultra plus postavke danas kad možeš usporedit i vidjeti koji apsolutno nikakav visualni benefit ne daje a taksira gpu za...15fpsa. Ali ti ćeš onda reć što? "Ej to ti nije sada ultra mega postavka"? 

Ja razumijem da nije ljudima lako, dat par tisuća eura za 5090 i shvatit da ne možeš vrtit novi AC na ultramega postavkama iznad 60fpsa. Ali tako je kako je, i imaš opciju plakat na 50fpsa i ultramega postavkama, ili spustit megauber raytracing kantu od postavke i igrat se normalno na 100+fpsa.

12 godina
volegradele kaže...
Malo sam ispao iz đira i tek sam sad skuzio da je Grozni Stijepko…hahahahahah..sjecam se debata prije 10ak godina kad sam bio aktivan sto se hardwera tice vidim da se nista nije promijenilo!
Na pamet mi pada legendarni AOC 32”..nije bilo boljeg…znaci Grunding TV..i tako redom!

a tek parketi vs laminat 

13 godina
picajzla0707 kaže...
volegradele kaže...

a tek parketi vs laminat 

Al to nije bio Stjepko. Banani jedan kolega. Lucidius

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 14:11 (DarthMarkus).
14 godina
forumaš kaže...

lupetas ga ko po obicaju . sve izvrces kako ti vidis a to je daleko od istine.

po tebi treba svi da  voze fice i stojadine a ne bmw , ferrari itd. jer to su klauni sto bacaju pare za brend .

a istina je da bi dao guzice da sjednes u ferrari..

ire
15 godina
DukeOs kaže...
forumaš kaže...

po tebi treba svi da  voze fice i stojadine a ne bmw , ferrari itd. jer to su klauni sto bacaju pare za brend .

he eh radije lupetam nego da dam guzice kožnatom 

13 godina
forumaš kaže...
DukeOs kaže...
forumaš kaže...

Al pretjero si brate...Nemoj se ljutiti. Pusti ljude da uživaju.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
15 godina
DarthMarkus kaže...
forumaš kaže...
DukeOs kaže...
forumaš kaže...

Al pretjero si brate...Nemoj se ljutiti. Pusti ljude da uživaju.

Vodim se testom Wukong gdje je na 4K i 40% dlss rezolucije RTX 4090 na max uz RT padao na 40 fpsa. Sobzirom da je RTX 5080 slabija karica onda opstaje jedino RTX 5090

18 mjeseci

Ja ne doživljavam ovo kao "lupetanje". Šta nije realno stanje da ako želiš max postavke, moraš ići na 3keke € gpu? 

Ps većina ljudi (mislim na "starije" zaposlene, obiteljske forumaše) ovdje valjda može priuštit grafičku od 3 soma eura, šta ne? Ali ljudi imaju valjda i druge hobije koji su osjetno skuplji. Ruku na srce, gaming u 30-40tim godinama ne bi smio biti jedini hobi čovjeku. Ako to jest, nije dobro i nema zavaravanja. Dakle nije problem dat pare za hobi, već to što u dubini duše znaš da daješ previše za ne previše (perf. skok). Jer svi (mi stariji) imamo iskustvo kada si sa prošle generacije dobio 200% performansi za cijenu koju je dao za stari gpu. A danas imaš 20-50% skok za osjetno veću cijenu (4090-5090). Dakle, jednostavno ne. Princip, a ne želja.

16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Slično sam pisao pa ne pokopali ljudi u godinama koje opisuješ.

Imam ja osjećaj da je tu preko nekoliko u tim godinama koji ili nemaju nikog, ili drugi hobi ,ili im nije prioritet.

Ali to je sada do čovjeka.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ja sam solo sa ženom, deda sam tak da ne uzdržavam više djecu. Oboje radimo i do nedavno sam morao za mamu plaćati mjesečno 1400 eura za privatni dom i njegu. E to vam je relativno skupo, tj. redovna cijena danas. Naglašavam relativno jer radi se o kompletnoj njezi člana obitelji.

Tak da kupit grafu bilo koju niti imam potrebe, naglašavam potrebe jer kupujem po potrebi, niti mi je to želja da bi igral "igrice". A da li si mogu prištiti? Mogu.

I to je ono kaj ja pišem, vlastitu perspektivu gaminga, definitivno gamera jer igram dosta čak i puno. I igram praktički sve. Zakaj bi se samo pisalo o skupom igranju? Nije ni ovo moje jeftino, ali u odnosu na ove RT kartice ipak je.

Po meni sve je otišlo u krivom smijeru, bez naznake da će oni boriti za kupce (amd i nvidija)...danas se kupci bore za kartice.

Moj PC  
11 0 hvala 0
12 godina
DarthMarkus kaže...

Al to nije bio Stjepko. Banani jedan kolega. Lucidius

njega su zajebavali kolike pare daje na pc, a nije si u stanju složit brlog

ali stjepko je bio začetnik zajebancije, ako se dobro sjećam, on je parketar i onda je podjebavao ekipu s laminatom

nebitno, parketi su godinama bila zajebancija na koju smo se svi kesili

10 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Uzeo danas na Amazonu,dok čekam identičnu i cijenom 5080 koju možda nikad ne dostave 

Moj PC  
3 0 hvala 0
3 godine
forumaš kaže...
e9droid kaže...
forumaš kaže...

Sve je to super ali probaj se legnut na krevet, odmaknut tri metra i igrat na takvom monitoru ..nemoguća misija, zato postoje 16:9 televizori velikih dijagonala za takvo igranje, iz kreveta ili fotelje ...

Televizori su jeftini, moj mini led 144 hz 65" košta 700 eura....to je jeftina tehnologija i mene zanima jeftino igranje, RT detalji su mi zadnja rupa na svirali

Komp mi je također spojen na 4k tv od 165cm u dnevnoj  samo uzmem gamepad i gejmam na tvu ako hoću, nekih 5m udaljenosti.

3 godine
Inochulum kaže...

Ja ne doživljavam ovo kao "lupetanje". Šta nije realno stanje da ako želiš max postavke, moraš ići na 3keke € gpu? 

Ps većina ljudi (mislim na "starije" zaposlene, obiteljske forumaše) ovdje valjda može priuštit grafičku od 3 soma eura, šta ne? Ali ljudi imaju valjda i druge hobije koji su osjetno skuplji. Ruku na srce, gaming u 30-40tim godinama ne bi smio biti jedini hobi čovjeku. Ako to jest, nije dobro i nema zavaravanja. Dakle nije problem dat pare za hobi, već to što u dubini duše znaš da daješ previše za ne previše (perf. skok). Jer svi (mi stariji) imamo iskustvo kada si sa prošle generacije dobio 200% performansi za cijenu koju je dao za stari gpu. A danas imaš 20-50% skok za osjetno veću cijenu (4090-5090). Dakle, jednostavno ne. Princip, a ne želja.

Realno je da danas možeš relativno povoljno uživati u gamingu sa nekom normalnom konfom ako te ne opterećuje eye candy rt i ostalo. Takve grafe nisu potreba, kao ni 49" ekrani, 4k i sl. Ali sad što je previše je previše, ja sam svoju karticu platio 1900eur i dobro sad odvago dali uzeti ili ne, ne zbog love koliko zbog razuma zdravog, jer na kraju je to samo čip na kojem vrtiš igrice i eto tu i tamo neki render i sl. moja se u 6mj otplatila youtubom, tako da sam zadovoljan. 3000eur za 5090 je smiješno, pogotovo jer nikakvog tehnološkog napretka nema, da barem troši isto struje kao prethodna a daje 30% više, ali ni to nisu bili u stanju izvest. Sve se čini da nvidia postaje intel, a to bi ih u budućnosti moglo koštati, vidjeli smo svi kako.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.3.2025 21:25 (e9droid).
12 godina
Inochulum kaže...

Ruku na srce, gaming u 30-40tim godinama ne bi smio biti jedini hobi čovjeku. Ako to jest, nije dobro i nema zavaravanja.

Offtopic, isprike ali moram dati svoja 2 centa o ovom mišljenju s kojim se ne slažem, bez uvrede tebi Inochulum ili ikome drugome.

Meni je 29 godina, evo skoro 30. U životu sam probao više stvari, između ostalog DJ-ing, programiranje, učenje stranih jezika, ronjenje, putovanje,... Dakle sve one stvari koje su socijalno prihvatljive i koje, da kažeš nekome, primjerice jednoj djevojci, ona bi pozitivno reagirala na njih. Ali, da kažem da sam gejmer u 30-tima i da mi je to jedini hobi... Odmah me se križa kao ozbiljnu osobu.

Ali niti jedan od tih hobija me nije zainteresirao ni približno kao gejming i apsolutno ne vidim nikakav problem trošiti na tisuće eura da bi sebi priuštio recimo RTX 5090 kako bi više uživao u onome što te ispunjava najviše. Evo, trideseta godina mi se bliži a gejming bio i ostao i dalje number 1.

Dođe trenutak u životu kad shvatiš da je zapravo više manje sve u životu besmisleno po default-u a čemu jedino ti možeš dati smisao da bi tebi zauzvrat tvoj život imao smisao pa makar to bio samo jedan hobi. Pa makar to bio samo gejming.

Bavio sam se evo DJ-ingom i to ispred publike uživo do prije 6 godina? Uništavao sam sluh, dobio izraženi tinitus u ušima kojeg ću imati dok god sam živ. Zauzvrat? Zabavljao pijanu/drogiranu omladinu koja niti zna kako sam izgledao niti zna šta sam puštao od muzike. E al kao DJ sam faca u očima drugih, a kao gejmer sam jadnik, Ma ajde s tim pravilima...

Jednostavno radite šta volite u životu i ne opterećujte se s ičim. Igre su mi pružile puno više zadovoljstva nego neke druge socijalno jako prihvatljive stvari poput putovanja, DJ-inga i ronjenja.

Sjećam se kad sam prvi put prešao F.E.A.R. (ako se netko sjeća ove igre) pa su mi suze išle na oči koliko je dobra i jeziva igra. Pa Metro 2033, Last Light i Exodus. Pa Batman Arkham trilogija. Pa skupljanje sa društvom i igranje PES turnira između sebe cijelu noć,...

15 godina
Hrci kaže...
Inochulum kaže...

Ruku na srce, gaming u 30-40tim godinama ne bi smio biti jedini hobi čovjeku. Ako to jest, nije dobro i nema zavaravanja.

Offtopic, isprike ali moram dati svoja 2 centa o ovom mišljenju s kojim se ne slažem, bez uvrede tebi Inochulum ili ikome drugome.

Meni je 29 godina, evo skoro 30. U životu sam probao više stvari, između ostalog DJ-ing, programiranje, učenje stranih jezika, ronjenje, putovanje,... Dakle sve one stvari koje su socijalno prihvatljive i koje, da kažeš nekome, primjerice jednoj djevojci, ona bi pozitivno reagirala na njih. Ali, da kažem da sam gejmer u 30-tima i da mi je to jedini hobi... Odmah me se križa kao ozbiljnu osobu.

Ali niti jedan od tih hobija me nije zainteresirao ni približno kao gejming i apsolutno ne vidim nikakav problem trošiti na tisuće eura da bi sebi priuštio recimo RTX 5090 kako bi više uživao u onome što te ispunjava najviše. Evo, trideseta godina mi se bliži a gejming bio i ostao i dalje number 1.

Dođe trenutak u životu kad shvatiš da je zapravo više manje sve u životu besmisleno po default-u a čemu jedino ti možeš dati smisao da bi tebi zauzvrat tvoj život imao smisao pa makar to bio samo jedan hobi. Pa makar to bio samo gejming.

Bavio sam se evo DJ-ingom i to ispred publike uživo do prije 6 godina? Uništavao sam sluh, dobio izraženi tinitus u ušima kojeg ću imati dok god sam živ. Zauzvrat? Zabavljao pijanu/drogiranu omladinu koja niti zna kako sam izgledao niti zna šta sam puštao od muzike. E al kao DJ sam faca u očima drugih, a kao gejmer sam jadnik, Ma ajde s tim pravilima...

Jednostavno radite šta volite u životu i ne opterećujte se s ičim. Igre su mi pružile puno više zadovoljstva nego neke druge socijalno jako prihvatljive stvari poput putovanja, DJ-inga i ronjenja.

Sjećam se kad sam prvi put prešao F.E.A.R. (ako se netko sjeća ove igre) pa su mi suze išle na oči koliko je dobra i jeziva igra. Pa Metro 2033, Last Light i Exodus. Pa Batman Arkham trilogija. Pa skupljanje sa društvom i igranje PES turnira između sebe cijelu noć,...

I ja sam od onih koji ne misle da je gaming u 30-ima (40ima, 50ima..70ima...) nešto čega se treba sramiti. Ako netko ima jedan hobi, i to hobi u kojem uživa, napreduje, i koji ga veseli, daleko mi je zdravije i smislenije od onih koji se pola života trude izgledati "normalno" i "uspješno" jer tako treba.

Ta ideja da moraš imati listu "društveno opravdanih" aktivnosti da bi bio vrijedan – to je tek pravi gubitak vremena.

"Više manje sve u životu besmisleno po default-u, a čemu jedino ti možeš dati smisao da bi tebi zauzvrat tvoj život imao smisao."

Čista istina.

PSN - darklydexter
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Mislim da pretjerujete... Čovjek je u godinama i uživa u gamingu, svaka čast , i ja bih isto

P.S. Malo pati od demencije, pa ne prati temu, gdje smo spomenuli da Stjepanj ima 4K monitor od 100 eura, 28". Za sve ostalo ništa nego pohvale. 

everyday i'm shuffling...
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice