Ugrađuju oni pametna brojila, ali ih ne očitavaju. Imam to brojilo već dosta dugo, ali i dalje sam moram očitavati i slati im potrošnju. Tko zna hoće li oni ikad uključiti automatsko očitanje. Ugrađuju ih samo zato jer im je EU rekla da moraju.
Do kraja 2029. godine HEP će svima ugraditi pametn
- poruka: 21
- |
- čitano: 3.023
- |
- moderatori: vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ugrađuju oni pametna brojila, ali ih ne očitavaju. Imam to brojilo već dosta dugo, ali i dalje sam moram očitavati i slati im potrošnju. Tko zna hoće li oni ikad uključiti automatsko očitanje. Ugrađuju ih samo zato jer im je EU rekla da moraju.
Kod mene u novogradnji, useljenoj ove godine, imamo takva brojila. Nikada ih nisam trebao očitati. Osim toga, uređaji se nalaze izvan stana.
znači bez EU nofaca od toga nebi bilo ništa...a po tv-u se hvale kako su sponzori pretplaćenih nabijača lopte po livadi
Imam već 11 godina RIZ-ovo pametno brojilo -novogradnja. Ne znam da li RIZ još postoji/proizvodi, no samo HEP/država može ovako nastupiti-pustiti domaću tvrtku da se koprca i propadne (slučaj RIZ i atraktivno zemljište) iako ima razvijen proizvod koji Hrvatskoj treba u milijunskim količinama.
Politika HEP je preuzeta iz jugo vremena - Ti financiraš brojilo, a onda ga pokloniš. Kada ga treba održavati/zamjeniti onda su tu EU fondovi i 5 godišnji rokovi (znači nikad)
Kod firmi je još veća nebuloza. Krajem devedesetih su moju firmu (koja je priključena na srednji napon gdje je i očitanje) natjerali da na dodatnoj trafostanici mjere struju na nižem naponu. Kako je politika HEP da je njihovo sve do brojila, morali smo pokloniti cijelu TS sa zemljištem usred naše lokacije. Sada kad želimo izgraditi fotonaponsku centralu odlučili su da je treba spojiti na očitanje srednjeg napona pa će oni uzeti svoju TS a mi kupiti novu (HEP ne može poklanjati/prodavati opremu !?). E a da bi očitali potrošnju (valjda nisu čuli za pametna brojila) moramo finansirati izgradnju susretnog postrojenja(kućica s brojilom) na rubu parcele tako da oni mogu doći autom, očitati bez najave (brojilo na fasadi ) i otići poslije negdje na pivo. Treba raskopati cijelu lokaciju nove kablove, a i ovdje poklanjamo kućicu, opremu i zemljište,a bogami i novce.
Da HEP prodaje gorivo, morao bi točiti samo na jednom mjestu, financirati kapacitete rafinerije (angažirana snaga) i kupiti uređaj za mjerenje na pumpi (brojilo), a plaćao bi prema njihovoj procjeni potrošnje za isto razdoblje prošle godine.
mene više zanima misli li vodovod mrdnuti iz kamenog doba i početi ugrađivati pametne sisteme, senzore i "alertove", a ne svake godine kad krenje "pucanje" cijevi voda curi bjesomučno, a da nitko pojma nema. vodovod samo trlja ruke jer tako pune svoju kasicu, milijuni kubika misteriozno nestali se uredno naplaćuju korisnicima.
bitno da račun ima 123 stavke koje plaćamo...
Digitalno brojilo koje vjerovatno imas, ne znaci automatski da se moze ocitati daljinski. I ne ovisi o trafostanici jer se stanje ocitava i salje premo mobilnih podataka, tj. Mobilne mreze 😉
Digitalno brojilo koje vjerovatno imas, ne znaci automatski da se moze ocitati daljinski. I ne ovisi o trafostanici jer se stanje ocitava i salje premo mobilnih podataka, tj. Mobilne mreze 😉
kome se da čitati sve vezano o pametnim brojilima (prednosti, kako rade i sl.) ima dobro opisano na RIZ-ovim stranicama-Često postavljana pitanja
Općenito je sve zakomplicirano sa pustim naknadama, birokracijom, porezima i ograničenjima. Ljudi se moraju baviti papirologijom 10 x više nego konkretnim radovima.
Nisam siguran. Moje očitanje se šalje sa mojeg mjernog mjesta putem mobilne mreže.
Preko mobilne mreže se šalju podaci o stanju u HEP bazu.
mene više zanima misli li vodovod mrdnuti iz kamenog doba i početi ugrađivati pametne sisteme, senzore i "alertove", a ne svake godine kad krenje "pucanje" cijevi voda curi bjesomučno, a da nitko pojma nema. vodovod samo trlja ruke jer tako pune svoju kasicu, milijuni kubika misteriozno nestali se uredno naplaćuju korisnicima.
bitno da račun ima 123 stavke koje plaćamo...
Tu je i problem opasnosti po život.
U mome gradu je prije dvije godine ispod jedne kuće (ili pored kuće, tko će znati) pukla cijev, a kuća nije imala armirane temelje, pa se odjednom dok su (srećom) stanari bili na poslu cijela jedna dnevna soba urušila.
Rupetina je bila nekih pet metara dubine i slično toliko širine.
Pukla vodovodna cijev , a voda lagano razlokala tlo.
O tomu nitko ne razmišlja, dok netko ne pogine.
Zato ti je post odličan.
Inače, najbolje rješenje za te pametne satove je-- jednu fazu prije sata skrenuti negdje gdje se ne vidi, odvesti ju negdje u podrum gdje imate tri zamrzivača puna krmetine, gdje imate razni električni alat koji često koristite i lijepo imate Free energy.
Tko kaže da besplatna energija ne postoji.
Inače, najbolje rješenje za te pametne satove je-- jednu fazu prije sata skrenuti negdje gdje se ne vidi, odvesti ju negdje u podrum gdje imate tri zamrzivača puna krmetine, gdje imate razni električni alat koji često koristite i lijepo imate Fre energy.
Tko kaže da besplatna energija ne postoji.
To je vrlo poznato čak i kod HEP-ovih direktora, svi znamo da je besplatna struja najslađa.Ovaj stari vjerovali ili ne slučaj može se gledati kao popularizacija okvirne krađe struje.
https://www.24sata.hr/news/valter-je-godinama-krao-struju-hep-u-onda-je-postao-direktor-382003
Ovo bi moglo proč kao nova AI generirana fejk vjest, ali jok nije fučkaj ga sad.
Zica direktno iz trafa u venu.
Tak se to prije rješavalo.
Ovo koje imam se može očitavati daljinski, čak se i tehničar pohvalio kad ga je ugrađivao kako više nećemo morati sami očitavati brojilo, sve će ići automatski. Par godina prošlo i još čekamo da krene automatski.
Nadam se da će ugraditi i live mjerenje napona po fazama.
Kod mene je odavno daljinski, nađem na vratima papirić s brojem moba i konstatacijom da nisam doma i daljinski mu pošajem sms sa stanjem.
isto novogradnja, već godinama a sigurno više od 5 mi dolazi račun po realnoj potrošnji