Samsungovi pametni satovi detektirat će nepravilne otkucaje srca

Značajka za detekciju nepravilnih otkucaja srca bit će dostupna na početku samo u pojedinim zemljama, jer Samsung iščekuje dodatna odobrenja od nadležnih zdravstvenih organizacija

Matej Markovinović petak, 16. lipnja 2023. u 07:37
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Samsung je najavio da na nadolazeću seriju njihovih pametnih satova, Galaxy Watch 6, a kasnije i na starije modele, stiže značajka za detekciju nepravilnih otkucaja srca, kojoj će korisnici moći pristupiti unutar aplikacije Health Monitor.

„Uz praćenje EKG-a na zahtjev korisnika, nova značajka provjeravat će nepravilne otkucaje srca u pozadini te će upozoriti korisnika na potencijalnu fibrilaciju atrija (AF). Zajedno s postojećim praćenjem krvnog tlaka i otkucaja srca, korisnici će tako dobiti još dublji uvid u svoje kardiovaskularno zdravlje“, objašnjavaju iz Samsunga.

📷 Foto: Samsung
Foto: Samsung

Ako je za suditi prema priopćenju Samsunga, cilj ove značajke bit će samo identificirati nepravilna otkucaja srca, a ne ih dijagnosticirati. Drugim riječima, kažu da pametni satovi ne mogu zamijeniti liječnika u stvarnom životu te ističu kako je njihov cilj samo potaknuti korisnika da ga posjete radi daljnjih procjena.

Usprkos tome što je više od 70 zemalja odobrilo Samsungovu aplikaciju Health Monitor, za detekciju nepravilnih otkucaja srca bit će potrebna dodatna odobrenja. Značajka će, stoga, na početku biti dostupna samo za korisnike u Južnoj Koreji, SAD-u, Azerbajdžanu, Kostarici, Dominikanskoj Republici, Ekvadoru, Gruziji, Gvatemali, Hong Kongu, Indoneziji, Panami i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.