Imate mučninu dok se vozite i gledate u mobitel? Apple tvrdi da ima rješenje

Nadolazeće ažuriranje Appleovog iOS-a uključivat niz dodataka za bolju pristupačnost njegovih aplikacija i funkcija. Među njima nalazi se i jedna vezana za problem mučnine u vožnji

Autonet.hr subota, 18. svibnja 2024. u 15:00

Morska bolest, kinetoza ili bolest putovanja ili kretanja – nazivi su za stanje koje mnogim ljudima tijekom putovanja predstavlja velik problem. Očituju se neugodnim simptomima kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje, koji su u ekstremnim slučajevima praćeni naglom pojavom hladnog znoja i padom krvnog tlaka.

Ova se pojava može dogoditi pri putovanju različitim prijevoznim sredstvima, kao što su automobil, autobus, vlak, zrakoplov ili brod, a smatra se da oko 20% populacije pati od bolesti kretanja, pri čemu su žene češće time pogođene nego muškarci. Bolesti kretanja u pravilu nastaju kad sustav za ravnotežu, smješten u unutarnjem uhu, prima drukčije podražaje od ostalih receptora, poglavito onih vidnih – primjerice, vozimo li se u kabini bez prozora, ili dok za vrijeme vožnje gledamo u mobitel. Tada u mozgu dolazi do "kratkog spoja", budući da on ne zna kako bi nas pravilno pripremio na suočavanje s različitim podražajima.

Uskoro iPhoneom protiv mučnine

Kako bi pomogli ljudima koji se bore s tim problemom, a imaju naviku koristiti mobitel za vrijeme vožnje, u Appleu su odlučili u svoj mobilni operacijski sustav iOS ugraditi jednu zanimljivu funkciju. Njezin naziv je Vehicle Motion Cues, a ima cilj smanjiti nesklad između podražaja koje primaju sustav za ravnotežu i oči.

Na iPhoneu i iPadu će se tako moći uključiti navedena funkcija, koja će preko prikazanog sadržaja prikazivati niz pomičnih točkica. One će reagirati na kretnje vozila kao po inerciji, odnosno prikazivat će promjene u gibanju (ubrzanje, usporavanje, skretanje), bez značajnog ometanja glavnog sadržaja prikazanog na ekranu. Skrenete li, primjerice, ulijevo, točkice na ekranu pomicat će se udesno, i slično – primjer možete vidjeti u priloženom videu.

Funkcija će koristiti podatke iz samih senzora na mobitelu (akcelerometara i žiroskopa), a moći će se uključiti ili ručno ili pak automatski, kada iOS otkrije da se mobitel kreće u vozilu zajedno s korisnikom. O tome koliko će pomoći pri smanjenju mučnine, svjedočit će sami korisnici nakon što im ažuriranje bude instalirano.

Do tada, prenosimo nekoliko klasičnih preporuka za smanjenje mučnine tijekom vožnje:

  • Uvijek nastojte uskladiti pravac kretanja s pogledom, gledajte u daljinu,
  • Nemojte putovati "naopako", tj. ne sjedajte u sjedalo koje je okrenuto prema natrag,
  • Izbjegavajte prije i za vrijeme putovanja jake mirise i tešku hranu,
  • Poboljšajte ventilaciju, žvačite gumu za žvakanje,
  • Nemojte razmišljati o morskoj bolesti (ako je moguće).