Znate li gdje i kada je obavezna zimska oprema?

U Austriji, Češkoj, Finskoj, Grčkoj, Kosovu, Luksemburgu, Norveškoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji ili Švedskoj zakonska je obaveza montirati zimske gume samo ako to zahtijevaju vremenski uvjeti

Autonet.hr utorak, 6. veljače 2024. u 19:00

Istina je da kod nas trenutno zimski uvijeti na cestama nisu niti u primisli brojnim vozačima. Temperature koji su debelo iznad onih koje su uobičajene za ovaj dio godine prije bi kod nekih vozača mogao izazvati razmišljanje o ljetnim gumama. Ipak, pred nama su zimski školski praznici kada mnogi idu na godišnji odmor. To je prilika za počastiti se putovanjem, skijanjem ili izletom na neku novu destinaciju. Ipak, važno je znati da u različitim europskim državama vrijede i različiti zakoni o gumama.

Zašto zimske gume?

Zimske gume prilagođene su za vožnju na nižim temperaturama jer time omogućuju bolje prianjanje i sprečavaju proklizavanje. Države najčešće smatraju prikladnim zimskim gumama one koje na bočnici imaju oznaku M+S. Druge vjeruju da je oznaka M+S neprimjerena i zahtijevaju samo gume koje nose oznaku 3PMSF ili simbol snježne pahuljice. Tako je recimo u Njemačkoj. Treće pak smatraju da su odgovarajuće one gume koje nose jedan od navedenih simbola. Simbol snježne pahuljice u usporedbi s oznakom M+S osigurava gumi zadovoljavanje zahtjevnijih kriterija za vožnju u zimskim uvjetima. Također, omogućuje joj vrhunsko kočenje i skretanje na mokrom i grubom ledu, mekom i tvrdom snijegu te bljuzgi.

Propisi o upotrebi zimskih guma

U Hrvatskoj je za motorna vozila zimska oprema obvezna od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema podrazumijeva 4 zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. Zanimljivo je da susjedna Slovenija, koja ima brojna skijališta i sigurno više snijega od Hrvatske, propisuje mjeseca dana kraće korištenje. Obaveza za zimsku opremu u Sloveniji vrijedi od 15. studenog tekuće godine do 15. ožujka iduće godine.

Osim upotrebe zimskih guma vozači se trebaju pridržavati i drugih sigurnosnih savjeta. Važno je da provjerite svoje vozilo prije nego što krenete na put te provjerite dubinu gaznog sloja i tlak u gumama. Valja imati na umu kako na prianjanje utječu premalo i previše napuhane gume, odnosno nepravilan tlak zraka. Vozači trebaju prilagoditi način vožnje uvjetima koji vladaju na cesti i usporiti u hladnijim i skliskim uvjetima.

Ključne sastavnice relevantnih propisa koji vrijede danas navedeni su u nastavku. Važno je napomenuti da je odgovornost vozača utvrditi najnovija pravila o zimskim gumama tijekom putovanja u svakoj regiji ili zemlji.

Italija

Zimske gume ili lanci za snijeg obavezni su na nekoliko područja u Italiji, i to na dionicama autoceste i običnih cesta označenima prometnim znakovima na kojima je ispisan tekst: Obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (obaveza posjedovanja zimskih guma ili lanaca za snijeg).

Ta se obaveza općenito primjenjuje od 15. studenoga do 15. travnja, međutim ima i iznimaka. Na primjer, u sjeverozapadnoj Italiji, u regiji Dolina Aoste, zimske gume obavezne su između 15. listopada i 15. travnja. U gradu Bolzanu u Južnom Tirolu zimske gume uvijek su obavezne u slučaju snijega, leda ili sličnih vremenskih uvjeta. Tamo su propisane gume označene simbolom M+S ili simbolom 3PMSF.

Francuska

U Francuskoj su zimske gume s oznakom M+S ili 3PMSF, odnosno lanci za snijeg obavezni od 1. studenoga do 31. ožujka u 34 francuska departmana koji se nalaze u planinskim područjima poput Alpa, Središnjeg masiva i Pirineja. Na ulazu i izlazu iz svakog departmana postavljeni su prometni znakovi kako bi jasno označili potrebu za zimskim gumama i/ili lancima za snijeg.

Trenutačno i gume s oznakom M + S zadovoljavaju navedenu obavezu, ali od 1. studenoga 2024. u tim će regijama biti dopuštene samo zimske gume s oznakom 3PMSF.

Njemačka

Njemačka je uvela zakonski zahtjev da vozila u zimskim uvjetima budu opremljena gumama s oznakom 3PMSF još 2017. godine. Prijelazna faza trenutačno dopušta nastavak upotrebe guma s oznakom M + S proizvedenih prije 1. siječnja 2018., ali ta dozvola istječe 30. rujna 2024. Za razliku od Francuske u Njemačkoj nije definirano točno razdoblje kada se primjenjuju propisi o zimskim gumama, a zakonski ste obavezni montirati zimske gume samo ako vremenski uvjeti to zahtijevaju. Korištenje lanaca za snijeg ne ispunjava ovaj zahtjev.                                     

Ostatak Europe

U preostalom dijelu Europe vremenska razdoblja i potrebne oznake zimskih guma razlikuju se ovisno o zemlji, stoga je odgovornost vozača provjeriti relevantna pravila za zemlju u kojoj voze. Ostale europske zemlje u kojima je korištenje zimskih guma zakonski obavezna: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Moldavija, Rusija, Sjeverna Makedonija, Španjolska i Turska.

Ako živite ili se vozite po Austriji, Češkoj, Finskoj, Grčkoj, Kosovu, Luksemburgu, Norveškoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji ili Švedskoj zakonski imate obavezu montirati zimske gume samo ako to zahtijevaju vremenski uvjeti. Na primjer, u Austriji između 1. studenoga i 15. travnja zimske gume ili lanci za snijeg moraju biti montirani kada su ceste prekrivene snijegom, bljuzgom ili ledom, ali u drugim uvjetima u tom razdoblju nema zakonske obaveze. Osim toga, zimske gume moraju imati minimalnu dubinu profila od 4 mm.

Albanija, Andora, Belgija, Cipar, Danska, Gruzija, Irska, Island, Lihtenštajn, Mađarska, Malta, Monako, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švicarska, Ukrajina i Velika Britanija ne propisuju obaveznu zamjenu guma tijekom zimskog razdoblja. Međutim, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, Goodyear preporučuje vozačima da, gdje god je to moguće, voze s gumama koje su prikladne za sve uvjete s obzirom na nepredvidive zimske vremenske prilike. Asortiman Goodyearovih cjelogodišnjih i zimskih guma osigurava vozačima da mogu putovati s više samopouzdanja, u bilo kojoj regiji i u zahtjevnim vremenskim uvjetima.

📷 Goodyear
Goodyear

Ako planirate posjetiti Europu tijekom zimskih mjeseci, provjerite propise kod nadležnih tijela u svakoj odredišnoj zemlji vašeg boravka kako biste bili u toku s najnovijim pravilima o zimskim gumama tijekom vašeg posjeta.