Američki policajci "pecaju" otmičare automobila

Američka policija nedavno je u upotrebu stavila uređaj nazvan Grappler – sklop kojim se hvataju bjegunci u automobilima, tako što im se oko stražnjeg kotača omota posebna klopka

Autonet.hr četvrtak, 25. siječnja 2024. u 08:00

Prije nekoliko je tjedana policija na Floridi dobila dojavu o otmici automobila, koju su počinila dvojica 17-godišnjaka. Dok su oni bježali ukradenim Chevroletom Camaro, za njima je jurio policijski automobil opremljen novim sustavom nazvanim Grappler. Nakon približavanja bjeguncima, policajci su aktivirali taj uređaj, i sljedeće što vidimo jest da se odbjegli automobil odjednom našao užetom vezan za policijsko vozilo te je vrlo brzo i nasilno zaustavljen.

Nakon objave video zapisa te akcije, snimljenoga kamerom iz policijskog automobila, javnost se nešto više počela zanimati za sustav "pecanja" automobila, pa su i američki mediji otkrili nešto više pojedinosti o njemu.

Punim nazivom Grappler Police Bumper je relativno novi sustav, koji se sve više stavlja u primjenu u SAD-u. Postavljen je na prednji dio policijskih automobila, izgleda poput velike metalne vilice, s razapetim čvrstim trakama (gurtnama) među njima. Kada dođu u kontakt sa stražnjim kotačima drugog vozila, gurtne se oko njih vrlo brzo omotavaju, zaustavljajući vozilo u nekoliko sekundi. Ono ostaje čvrsto povezano s policijskim automobilom, pa je na službenicima tek da osiguraju da vozač-bjegunac bude priveden pravdi.

Sustav je izmislio krovopokrivač iz Arizone, Leonard Stock, prije otprilike pet godina. Iako nije imao iskustva u tom području, osmislio je vrlo učinkovit uređaj za hvatanje vozila. On je sada sve češće u upotrebi, diljem SAD-a postavljen je na gotovo tisuću policijskih vozila, a do sada je njime "upecano" gotovo 600 odbjeglih vozača. Stock danas ima pravu malu tvornicu tih uređaja, gdje ih proizvodi njegovih 15 radnika, a stotine narudžbi mu i dalje stižu od policijskih uprava.