Električni modeli Volva punit će se i do 30 posto brže

Zahvaljujući novopečenom partnerstvu između Volva i Breathe Battery Technologiesa, električni modeli Volva punit će se u budućnosti i do 30 posto brže, ne smanjujući pritom životni vijek baterije

Autonet.hr srijeda, 13. ožujka 2024. u 00:38
📷 Foto: Volvo
Foto: Volvo

Volvo je postao prvi proizvođač automobila koji je ostvario partnerstvo s londonskim startupom Breathe Battery Technologies, stekavši tako pristup najnovijoj verziji njihovog patentiranog softvera za punjenje baterija električnih vozila pomoću algoritama.

Integracijom Breatheovog softvera u platformu za upravljanje baterijama koju je razvio Volvo, trebala bi se ostvariti bolja optimizacija i poboljšanje performansi tehnologija punjenja. Iz Volva navode da bi to vozači njihovih automobila mogli najviše osjetiti pri samom vremenu punjenja koje bi trebalo biti znatno kraće.

Konkretnije, iz Volva kažu da će se vrijeme punjenja od 10 do 80 posto kapaciteta smanjiti i do 30 posto, zadržavajući pritom istu gustoću energije i dosega. Ističu, također, da brže punjenje neće utjecati na životni vijek baterije.

„Ulaganje i komercijalno partnerstvo s Breathom pomaže nam riješiti poznatu bolnu točku za kupce električnih automobila i čini našu izvedbu punjenja još konkurentnijom. Brže vrijeme punjenja predstavlja veliki korak u pravom smjeru dok nastavljamo poticati električnu mobilnost i učiniti je dostupnom većem broju ljudi“, priopćila je Ann-Sofie Ekberg, izvršna direktorica Volvo Cars Tech Funda.

Za razliku od tradicionalnog punjenja koji se oslanja na unaprijed određene parametre, Breathov softver koristi prilagodljivo punjenje za dinamičku kontrolu baterije u stvarnom vremenu, što rezultira znatno kraćim vremenom punjenja.

Koristeći algoritme, softver upravlja procesom punjenja u skladu sa stanjem baterije, izbjegavajući pritom rizik od stvaranja takozvanog litijskog platinga, koji može naštetiti performansama i životnom vijeku baterije.