Bridgestone razvio gumu bez zraka, ali za vožnju po Mjesecu

Dok čekamo da netko ostvari viziju komercijalnih automobilskih guma bez zraka za svakodnevnu vožnju, japanski proizvođač svoje je napore usmjerio ka rješenju kojim bi bili opremljeni lunarni roveri

Autonet.hr četvrtak, 11. travnja 2024. u 13:23

Automobilske gume bez zraka futuristička su vizija, na kojoj radi nekoliko proizvođača, no nitko od njih još nije predstavio komercijalnu inačicu. Za sada je sve samo na testiranjima i poboljšanjima tehnologije te različitim konceptima i pristupima. Dok neki od njih ne zaživi i ne postane dostupan kod lokalnih vulkanizera, japanski Bridgestone razvio je svoju gumu bez zraka – ali s ciljem da se njome opreme neki budući lunarni roveri.

Druga je ovo generacija dizajna kotača za vožnju po Mjesečevoj površini, a inspirirana je devinim stopalima, koja su evoluirala za hod po pijesku. Tako nove lunarne "gume bez zraka" imaju meku gaznu površinu, načinjenu od metala ali strukture filca, koja ima zadatak ostvariti dobar kontakt s regolitom i omogućiti dobro prianjanje te dovoljno trenja.

Povrh toga, površina kotača podijeljena je na segmente, od kojih svaki ima svoj krak naplatka. To omogućava bolje amortiziranje kamenja i ostalih nepravilnosti na površini, uz zadržavanje strukturalnog integriteta cijele gume. Bez zraka i načinjena od posebnih legura, ovo rješenje prilagođeno je za rad u uvjetima vakuuma i snažnog svemirskog zračenja, dok je dizajn potvrđen brojnim računalnim simulacijama kako bi bio što dugotrajniji.

Razvoj kotača za lunarne rovere dio je Bridgestoneove strategije "Air Free", koja obuhvaća razdoblje od 2024. do 2026. godine, a uključuje razvoj guma bez zraka i za primjenu na našem planetu.