Predstavljen novi Dodge Charger

Vremena se uistinu mijenjaju, čemu je dokaz i novi Dodge Charger, ikona kojoj su ekološke norme skresala krila i primorale legendarnog proizvođača muscle automobila da krene alternativnim pravcem.

Autonet.hr četvrtak, 7. ožujka 2024. u 10:50

Novi Dodge Charger je predstavljen, najnovija inkarnacija ikoničnog muscle auta koji će biti ponuđen u dvije verzije karoserije - kao dvovratni coupe i četverovratni sedan, ali kontroverzno, bez V8 motora. Umjesto toga, novi Charger dolazi s rednim šestcilindričnim motorom s dva turbopunjača ili čistom električnom snagom.

Na novoj platformi

Novi Charger je prvi Dodge automobil predstavljen na "STLA Large" platformi od strane Dodgeove matične tvrtke Stellantis. To je ista platforma na kojoj se zasniva Jeep Wagoneer S SUV, sljedeća generacija Maserati Quattroportea i mnogi drugi modeli.

Električna ergela

Dolaze nam čak tri varijante potpuno električnog Charger Daytona. Prvo stižu modeli R/T s 370 kW i Scat Pack s čak 500 kW. Dodge cilja na ubrzanje 0-100 km/h od 3,4 sekunde za potonji - što je brže od trenutnog modela Hellcat Redeye, muscle zvijeri s V8 motorom koji razvija preko 600 kW snage.

Charger Daytona EV modeli koriste dva električna motora za pogon na sve kotače. Prednji motor se može isključiti radi poboljšanja dosega i učinkovitosti po potrebi, dok stražnji motor uključuje mehanički diferencijal s ograničenim proklizavanjem radi povećanja trenja, što naravno dovodi do boljih performansi.

Glasno, glasnije

Unatoč tišini većine električnih vozila, Charger Daytona će svima dati do znanja da dolazi s takozvanim "Fratzonic Chambered sustavom ispuha" koji koristi dva zvučnika za stvaranje "Hellcat razine zvučnog intenziteta", kaže Dodge.

Dva cilindra manje

Charger Sixpack zamjenjuje legendarni HEMI V8 turbo punjenim šestcilindričnim motorom. Umjesto tradicionalnog V8 motora, benzinski Dodge Charger Sixpack koristi 3,0-litreni turbo punjeni šestcilindrični "Hurricane" motor, koji je " motor s najvišim omjerom snage i obujma s unutarnjim izgaranjem koji je Dodge ikad ugradio u muscle auto", prema izjavi izvršnog direktora marke Tima Kuniskisa.

Dizajnerski klasik

Dizajn novog Chargera je bio inspiriran Dodge Charger Daytona SRT konceptom iz 2022., sam inspiriran ikoničnim Chargerom druge generacije - koji je imao zločinačku ulogu u filmu Bullitt - i modelom Charger Daytona, iako ne i njegovim ogromnim stražnjim krilom i pozamašnim "nosom".

Cijene novog Dodge Charger Daytona EV i benzinskog Dodge Chargera još nisu objavljene, no zahvaljujući "zelenijem" pogonu mogli bismo napokon dobiti muscle automobil po cijeni donekle usporedivoj s onom na domaćem im tržištu.