Britanski startup nudi rješenje za ultra brzo punjenje električnih automobila

Baterije Nyobolta omogućuju ultra brzo punjenje: baterija od 35 kWh napunila se od 10 do 80 posto u samo 4,5 minute. Doduše, nisu jedini koji pokušavaju rješiti taj gorući problem industrije električnih vozila

Ivan Podnar petak, 5. srpnja 2024. u 21:59
Komercijalni korisnici električnih automobila, poput taksija i dostavnih vozila bit će glavni dobitnici nove tehnologije 📷 Izvor: Nyobolt
Komercijalni korisnici električnih automobila, poput taksija i dostavnih vozila bit će glavni dobitnici nove tehnologije Izvor: Nyobolt

Sjećamo se nedavnog fijaska rentacar kompanije Hertz i narudžbi 100 tisuća vozila Tesla i rasprodaje 20 tisuća koje su uspjeli kupiti. Razlog zašto nisu uspjeli elektrificirati svoj vozni park? Klijenti, kojima se uvijek nekud žuri, žalili su se na čekanje kod punjenja, servisi nisu imali kapaciteta za to, uglavnom, uz još neke druge, servisne poteškoće, baterije su bile jedan od glavnih razloga.

Desetljeća istraživanja

Vožnja električnim automobilom ima mnoge prednosti, ali sporo punjenje baterija može biti velika frustracija. Britanski startup Nyobolt možda je pronašao rješenje s razvojem nove litij-ionske baterije koja se puni mnogo brže od postojećih opcija. Oni nisu jedini koji pokušavaju rješiti taj gorući problem industrije električnih vozila. Osim raznih laboratorija na sveučilištima, Tesla, koja surađuje s Panasonicom, tu su još QuantumScape, StoreDot, CATL, čak I Samsung se bavi tim problemom.

Nyoboltova tehnologija temelji se na desetljeću istraživanja koje su vodili znanstvenici Sveučilišta u Cambridgeu.  Osnivači startupa Clare Gray i Sai Shivareddy školovan na Cambridgeu.

Osnivači startupa, Clare P. Grey i Sai Shivareddy 📷 Izvor: Nayobolt
Osnivači startupa, Clare P. Grey i Sai Shivareddy Izvor: Nayobolt

“Naše opsežno istraživanje, ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, „otključalo“ je novu tehnologiju baterija koja je trenutno spremna i skalabilna“ rekao je suosnivač i izvršni direktor” Nyobolta, Sai Shivareddy.

Samo 4,5 minute

U nedavnoj demonstraciji uživo, Nyoboltova baterija od 35 kWh napunila se od 10 do 80 posto u samo 4,5 minute. Većini električnih automobila s brzim punjačima, poput Tesla Superchargera treba oko 20 minuta U čamu je, dakle, tajna Nyoboltove baterije?

Ključna su dva elementa: manje stvaranja manje topline i brži protok elektrona. Baterija je tako dizajnirana da smanjuje nakupljanje topline tijekom punjenja, a time i sprječava oštećenje baterije i poboljšava sigurnost. Materijali koji se koriste u anodi baterije omogućuju brži protok elektrona, ubrzavajući proces punjenja.

Prednosti

Nedvojbene su prednosti brzog punjenja. Ne samo zbog kraćeg čekanja što čini putovanja električnim automobilima praktičnijim nego i komercijalni korisnici električnih automobila, poput taksija i dostavnih vozila, mogu puniti svoje automobile češće i s manje vremena neaktivnosti, što poboljšava njihovu efikasnost. Brže punjenje može istodobno stvoriti bolji tržišni imidž EV-a i otkloniti nedoumice potencijalnih kupaca.

Nyboltove baterije su trenutno skuplje od tradicionalnih baterija. Nyobolt je trenutno u pregovorima o prodaji svojih baterija osam proizvođača električnih automobila. S 35 kWh, baterija je mnogo manja od 85 kWh u tipičnijem američkom električnom vozilu. Ipak, ova tehnologija bi se u budućnosti mogla koristiti s većim paketima baterija.