Lokacije i detalji o punionicama električnih vozila uskoro u servisu Google Maps

Google će u svoju tražilicu i popularni kartografski servis dodati ažurirane informacije o punionicama za električne automobile, a osim lokacije bit će tu i podaci o tipovima dostupnih punjača

Autonet.hr petak, 19. travnja 2024. u 05:45

Broj električnih automobila na cestama raste, a njihovi vozači imaju sve više opcija za punjenje svojih baterija – no, često pronalaženje najbližeg punjača može biti problem, pogotovo ako se nalazite na mjestu koje ne poznate dobro. Tome će sada pokušati doskočiti Google, objedinjavanjem svih dostupnih informacija o punionicama unutar servisa koji mnogi vozači ionako koriste za navigaciju, Google Maps.

Detaljne informacije

Ovaj je potez najavljen u sklopu proslave Dana planeta Zemlje (22. travnja). Iz Googlea kažu da će podaci o punionicama biti dostupni i u njihovoj internetskoj tražilici i u kartografskom servisu Google Maps, što će olakšati vozačima električnih vozila snalaženje i planiranje dužih putovanja.

Nova će funkcija biti potpomognuta i umjetnom inteligencijom, pa će uz lokaciju biti istaknute i potrebne upute o mikrolokaciji. Na primjer, za punjače koji se nalaze na neobičnim mjestima (recimo u garažama trgovačkih centara) bit će tu i dodatna tekstualna uputa za vozače, koja će ih precizno uputiti ka punjaču – ona će podatke vući iz recenzija samih korisnika.

Uz lokaciju, Google će pružati i podatke o vrsti priključka za punjenje i njegovoj brzini punjenja. Tijekom planiranja rute ti podaci će također biti uzeti u obzir, kako bi omogućili pravovremeno zaustavljanje na punionicama svim vozačima baterijskih električnih vozila.

Novim će funkcijama biti ažurirane kako aplikacije Google Maps za mobitele, tako i one ugrađene u povezanim automobilima, koji koriste isti sustav. Nadogradnja će stizati postupno, pa će za početak informacije o punjačima biti dostupne tek u odabranim većim gradovima.