Počinju ljetne gužve, na cestama maksimalan broj policajaca

Zbog očekivanog povećanog intenziteta prometa na cestama koje vode prema moru, MUP je objavio niz savjeta vozačima koji kreću na godišnje odmore

Autonet.hr petak, 28. lipnja 2024. u 14:57

Ovoga vikenda, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, očekuju se prometne gužve na prometnicama koje vode prema moru.

Svaki treći stradali je motociklist

Dosadašnji tijek 2024. godine obilježila su stradavanja osoba na mopedima i motociklima te je do danas smrtno stradalo 37 motorista, u odnosu na njih 24 u istom razdoblju prošle godine, što je više za 13 osoba ili 54,2%. Iz statističkih pokazatelja vidljivo je značajno povećanje, kao i podatak da se skoro svaka treća smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama nalazila na mopedu ili motociklu.

 Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti.

Preventivno – represivne aktivnosti policije

Aktivnosti će se provoditi na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama.

U njih će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici će se raspoređivati na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet.

Također, maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Fokus na "četiri glavne ubojice u prometu"

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji "iskaču" iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine "četiri glavne ubojice u prometu" – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršaji motociklista.

Koristit će i helikopter

S ciljem postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.

Iz MUP-a apeliraju na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na sljedeće:

  • prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.);
  • prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama;
  • na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i
  • koliko je to moguće, izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak - popodne, subotu - ujutro, nedjelju poslijepodne).