Vraća se sezonsko poskupljenje: Od ponedjeljka na snagu stupaju više cijene cestarina

Hrvatske autoceste najavljuju više sezonske cijene cestarina, koje će vrijediti od 1. srpnja do 30. rujna za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, dok za teška autobuse i kamione cijene ostaju iste

Autonet.hr petak, 28. lipnja 2024. u 21:04

Hrvatske autoceste izvijestile su da s početkom nove turističke sezone ponovno uvode sezonske cijene cestarina. Dakle – od ponedjeljka nas čeka novo, ali u ovom slučaju privremeno, poskupljenje. U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna važit će sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, dok će one za teška vozila (autobuse i kamione) ostati iste kao i van sezone.

Tri mjeseca 10% skuplje

U navedenom se razdoblju povećava cijena cestarine za 10%.

Sezonske cijene cestarina uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine, tijekom i neposredno nakon COVID krize, one nisu primjenjivale. To je bila jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Iz HAC-a idu u korak dalje u "opravdavanju" povratka sezonskog poskupljenja. Podsjećaju tako da su ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživali iznose na jednu decimalu, čime su dobivene nešto niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 €, HAC ju je zaokružio na 20,10 € umjesto na 20,20 €. Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, pa su iznosi cestarina nepromijenjeni još od 2012. godine.

Sezonska mjera

Model sezonskih cijena cestarina, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi) – zaključuje HAC.