Za dulji vijek pogonske baterije potrebno je držati je u termički najpogodnijim uvjetima

Automobilski stručnjak Valeo pripremio je niz webinara koji su u osnovi namijenjeni profesionalcima, no mogu ih odgledati i oni koji se ne bave popravcima vozila, ali žele naučiti nešto novo

Autonet.hr četvrtak, 30. svibnja 2024. u 20:00

Zadnje vrijeme struja je sve prisutnija u novim automobilima. Pored činjenice da je u vozilima sve više elektronskih pomagala koji iziskuju struju za svoje djelovanje, struja se sve više koristi i za pogon automobila. Da bi to bilo moguće današnji suvremeni automobili koriste pogonske baterije. Njihova veličina ovisi o tome radi li se o hibridnom, plug-in hibridnom ili pak u potpunosti električnom automobilu.

Kao i kod baterija koje se koriste u brojnim elektroničkim uređajima, kao recimo i kod mobilnih telefona, utjecaj vanjske temperature je i na njihovu učinkovitost. Niske temperature svakako iznimno utječu na gubitak energije te smanjenje dosega. Također, visoke temperature utječu na trajnost te učinkovitost baterija. Stoga, kako bi bio što manji gubitak imamo sustave hlađenja pogonskih baterija. Oni ovise o samom kemijskom sastavu baterije, uvjetima rada, cijeni, odnosno dizajnu baterije. Sukladno tome, u pravilu se koriste tri sustava hlađenja - hlađenje zrakom, sustav hlađenja rashladnim medijem (freonom) te sustav hlađenja rashladnom tekućinom.

U cilju što bolje educiranosti, kako nas laika, tako i specijalista za održavanje vozila, Valeo je pripremio niz webinara. Webinari se nude besplatno svima. Naravno, prvenstveno su namijenjeni stručnjacima, no mogu ih poslušati i odgledati i oni koji samo žele naučiti nešto novo, poput entuzijasta. Valeo Tech'Care tim stručnjaka pripremio je online platformu gdje su webinari, svakog dana, u svako vrijeme dostupnima svima. Dovoljno je imati pristup internetu i uređaj na kojem ćete webinare pregledati.

Projekt je to odjela Valeo Service koji je napravio još jednu bitnu stvar. Kako bi praćenje webinara bilo jednostavnije za širok krug zainteresiranih korisnika, pripremljene su brojne opcije jezika. Sukladno tome, webinari su prilagođeni brojnim tržištima, jer se nude na brojim jezicima kako bi praćenje bilo što jednostavnije za širok krug zainteresiranih. Time je nadogradnja znanja mnogo jednostavnija za sve.

Webinar mjeseca: HLAĐENJE POGONSKE BATERIJE

Pogonske baterije važan su i najskuplji dio električnih i hibridnih vozila. Iz tog razloga bitno je održavati pogonske baterije u termički najpogodnijim uvjetima, kako bi njihov vijek trajanja bio što duži. Valeo webinar o sustavima hlađenja pogonskih baterija upoznat će Vas o 3 sustava hlađenja, objasniti način rada, predstaviti sastavne dijelove pojedinih sustava, te opisati dijagnostiku i rješavanje problema.