Navijači, oprez: Evo kako smijete, a kako ne, ukrasiti automobile u Njemačkoj i kod nas

Navijački predmeti tijekom Europskog nogometnog prvenstva općenito su dopušteni na automobilima sve dok su dobro pričvršćeni i ne ograničavaju pogled sudionicima u prometu

Autonet.hr petak, 14. lipnja 2024. u 13:10

Mnogi navijači naše nogometne reprezentacije uputit će se ovih dana u Njemačku kako bi uživo pratili utakmice na Europskom prvenstvu te uživali u sigurno nezaboravnoj atmosferi. Na tamošnjim će ulicama, kao što je to uostalom običaj i u nas, automobili biti ukrašavani navijačkim rekvizitima. No, Njemačka je ipak Njemačka, pa se neki red mora znati – stoga je njihov autoklub ADAC objavio upozorenja navijačima uoči početka Europskog prvenstva, koja se tiču upravo ukrašavanja automobila.

Oprez u Njemačkoj…

Prema ADAC-u, kako prenosi Fenix Magazin, vjetrobransko staklo i prednja bočna stakla ne smiju biti prekrivena ukrasima, jednako kao što ne smiju biti prekrivena niti prednja svjetla ili stop svjetla. Žmigavci na bočnim retrovizorima ne smiju biti prekriveni takozvanim "čarapama" za retrovizore, jer će se to smatrati prekršajem.

Naljepnice, male zastavice i zastave uglavnom nisu problem sve dok te dekoracije ne ometaju ili ne ugrožava vlastiti pogled vozača ili poglede drugih sudionika u prometu, kaže ADAC.

Male zastavice na stražnjim bočnim staklima moraju biti pričvršćene kako ne bi smanjile vidljivost vozaču. Navijačke zastave na vozilima su dopuštene, ali prilikom vožnje autocestom morale bi biti skinute jer pri velikim brzinama mogu se otrgnuti i ugroziti promet. Zabranjeno je držati predmete poput velikih zastava kroz prozor ili se naginjati izvan automobila. Navijačke povorke automobila kroz gradove u načelu u Njemačkoj nisu dopuštene, ali policija tijekom sportskih događaja i vjenčanja može veselim vozačima progledati kroz prste.

…ali i kod nas

Prema ranije objavljenim informacijama iz našeg MUP-a, u Hrvatskoj ne postoji konkretna odredba koja bi propisivala nedozvoljeno navijačko ukrašavanje vozila raznim rekvizitima.

"Osiguravajući osnovne uvjete za sigurno odvijanje prometa na cestama možemo općenito reći da elementi koji nisu trajno ugrađeni, a nalaze se na vozilu ne smiju ugrožavati sigurnost sudionika u prometu, ne smiju umanjivati stabilnost vozila i ne smiju otežavati upravljanje vozilom, ne smiju smanjivati vozaču preglednost nad cestom, ne smiju stvarati suvišnu buku i ne smiju rasipati po cesti te svakako ne smiju zaklanjati svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu", pojašnjenje je iz policije odaslano tijekom prošlih velikih nogometnih natjecanja.