Najavljen je WRC Croatia Rally 2024, u travnju stiže 68 trkaćih posada

Najveća sportska manifestacija u Hrvatskoj ponovno na ceste pet županija donosi utrke najboljih svjetskih vozača relija. Ovogodišnje izdanje održava se od 18. do 21. travnja

Autonet.hr utorak, 26. ožujka 2024. u 12:05

Službenom tiskovnom konferencijom, nešto manje od mjesec dana prije početka, najavljen je ovogodišnji WRC Croatia Rally 2024, za koji je prijavljeno 68 posada iz 35 zemalja. Osam će se vozača natjecati u najjačoj, Rally1 klasi. Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.

Četvrto izdanje

"Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja. Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde. Ne treba zaboraviti ni Tanaka, Katsutu, Fourmauxa... Sve su to sjajni vozači koji će brojnu publiku držati napetom od prvog do posljednjeg zavoja", istaknuo je u svojoj najavi ovogodišnjeg WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora.

Čak 22 posade stižu u Rally2 konkurenciji, koju će predvoditi Francuz Yohan Rossel, Finac Sami Pajari i Španjolac Pepe Lopez. Croatia Rally druga je postaja Junior WRC-a, gdje će se za bodove boriti 18 vozača, među kojima je trenutačno najbolje plasirani u poretku prvenstva Estonac Romet Jürgenson koji trenutačno drži drugu poziciju. I ove godine prijavio se značajan broj hrvatskih vozača. Njih sedam okušat će se sa snažnom konkurencijom. Viliam ProdanJan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas HrvatinŽeljko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.

Nova lokacija servisnog parka

Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je i nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtjevnosti izmješten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City. Već tradicionalno Croatia Rally počinje Ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljane sve posade ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred  INA Poslovne zgrade u Novom Zagrebu. Trasa natjecanja i ove godine prolazi kroz pet županija - Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te kroz grad Zagreb.

"Croatia Rally najveća je sportska manifestacija u Hrvatskoj s iznimno velikim i važnim učincima za sve regije u kojima se održava kao i za cjelokupno domaće gospodarstvo i turizam. Uz to, ovaj događaj ima iznimno važan značaj i za automobilistički sport u Hrvatskoj budući da približava auto-moto sport građanima u strogo kontroliranim uvjetima uživanja u ovom adrenalinskom sportu. S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanjima inspiracija budućim generacijama mladih vozača u Hrvatskoj čime direktno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji. Još jednom u ime Hrvatskog auto i karting saveza, svih naših članova i članica u suradnji s organizacijskim odborom WRC Croatia Rallyja svim vozačima i posjetiteljima ovogodišnjih utrka želim poslati važnu poruku kako „CESTA NIJE PISTA“ te kako su odgovorno ponašanje, poštivanje pravila i briga za ostale sudionike u prometu osnovna dužnost svih nas vozača", izjavio je novo izabrani predsjednik HAKS-a Robert Markt.

Ulaznice za novo izdanje WRC Croatia Rallyja u prodaji su, a i nešto su skuplje nego su to bile lani. Ove godine dnevna ulaznica za bilo koji dan stoji 20€, a paket za sve dane 50€.