NASCAR na struju? Predstavljen prvi model električnog trkaćeg automobila

Američka trkaća serija NASCAR predstavila je električni bolid snage 1.000 kW, izgrađen na šasiji klasičnog automobila za tu seriju, koji bi mogao označiti početak energetske tranzicije tog sporta

Autonet.hr utorak, 9. srpnja 2024. u 17:00

Popularna američka trkaća serija NASCAR otkrila je ovog tjedna automobil, koji bi mogao u nekoj daljoj budućnosti zamijeniti njihove klasične benzinske trkaće automobile. Prvi prototip električnog vozila za tu seriju demo je primjerak kojim se skreće pozornost na inovacije i ekološku održivost sporta, kao i na očuvanje planeta.

U izradi automobila su sudjelovali partneri ABB, Chevrolet, Ford i Toyota, a objavljeno je da su u njega ugrađena čak tri elektromotora ukupne snage jednog megavata (1.341 KS). Dva su smještena straga, a jedan sprijeda, što omogućava nova šasija za NASCAR-ove bolide, Next Gen. Sustav upravljanja, kočenja, ovjesa, kao i kotači, posuđeni su s aktualnog trkaćeg bolida. Tu su i posebne Goodyearove gume te sustav regenerativnog kočenja.

Karoserija je načinjena od kompozitnih materijala, a od klasične se razlikuje zatvorenom prednjom maskom i velikim stražnjim spojlerom, kao i difuzorom. Iz NASCAR-a ne otkrivaju planove (ako ih uopće imaju) za elektrifikaciju svojih utrka. Kažu tek da su i dalje posvećeni održanju povijesne uloge motora s unutarnjim izgaranjem u utrkivanju, ali i dekarbonizaciji. Ukupni ugljični otisak osnovnih operacija tog sporta do 2035. godine trebao bi biti sveden na nulu. To uključuje inicijative poput postavljanja punionica u blizinu trkališta, napajanje istih iz obnovljivih izvora do 2028. godine, ali možda i – potpunu elektrifikaciju trkaćih bolida.