Nevjerojatna nesreća u NASCAR-u, na krovu prešao pola staze

Vozač Corey LaJoie prošao je bez ozljeda u jednoj od najneobičnijih trkaćih nesreća koje smo vidjeli u posljednje vrijeme, no kližući po stazi na krovu i okrećući se "cijelu vječnost" nije ozlijeđen

Autonet.hr utorak, 20. kolovoza 2024. u 16:12

Na utrci američke serije NASCAR u Michiganu dogodila se ovog ponedjeljka vrlo neuobičajena nesreća. Vozač Corey LaJoie izgubio je nakratko kontrolu nad svojim trkaćim automobilom na ravnom dijelu ovalne staze, gotovo istog trenutka preokrenuo se na krov, pa nastavio klizati po stazi, ne izgubivši gotovo ništa od inicijalne brzine.

15 sekundi užasa

Budući da se na tom dijelu staze vozi brzinama i do 320 km/h, njegovo klizanje na krovu nije tako brzo završilo. Gledajući snimku, čini se da je automobil tako putovao stazom cijelu vječnost, no radi se o otprilike devet sekundi, nakon čega je naišao na travnati dio pored staze, pa se, nakon još jednog salta, prevrnuo natrag na kotače i zaustavio. Cijeli incident trajao je 15-ak sekundi, a snimke nastale tom prilikom poprilično su nevjerojatne.

Uz malo sreće, ali i zahvaljujući kvalitetnoj izradi Chevroleta Camaro, prilagođenoga za utrkivanje, LaJoie se nakon nesreće jednostavno odšetao od automobila, bez značajnijih zdravstvenih posljedica.

Njegovo okretanje na krov drugo je proteklog vikenda zabilježeno na stazi Michigan International Speedway, što sugerira da su tamošnji uvjeti, primarno snažan vjetar, doprinijeli tomu da automobili u određenim uvjetima izgube potisak i praktički polete. Nakon nesreće objavljena je i snimka iz kabine automobila, koja je – ako je to uopće moguće – još strašnija od one snimljene izvana.