Trkaća serija Extreme E prelazi na vodik i nazivat će se Extreme H

Napredna serija utrka, koja je koristila vlastite jednake automobile i okupila neka poznata lica iz svijeta automobilizma, sa struje prelazi na vodikove pogone, ali nastavlja misiju ekološkog utrkivanja

Autonet.hr ponedjeljak, 1. srpnja 2024. u 10:19

Kad je, krajem 2020. godine, predstavljena trkaća serija Extreme E, cilj je bio stvoriti platformu za inovacije i razvoj novih rješenja, uz zadatak da sve što se radi bude u skladu sa standardima ekološke održivosti. Tu misiju ova će trkaća serija nastaviti, ali u ponešto izmijenjenom obliku, podizanjem na novu razinu – najavljeno je na nedavnom predstavljanju u Londonu.

Umjesto električnih će automobila u novoj sezoni utrke biti održavane sličnima, ali pogonjenima vodikom. Bit će to ujedno prva klasa trkaćih vozila na vodik u svijetu, ističući tako vjeru osnivača u to da je vodik "čarobna molekula" kad je riječ o budućnosti čistih goriva. Ostali aspekti utrkivanja muško-ženskih posada, ekološkog prijevoza, egzotičnih lokacija za utrke i slični – ostat će nepromijenjeni.

Pioneer 25

Najveća novost u novoj sezoni serije Extreme H bit će automobili. Novi bolid ostaje napredni SUV, nazivat će se Pioneer 25 te će i dalje biti sklapan u kompaniji Spark Racing Technology ekskluzivno za ove namjene. Najviša brzina bit će im 200 km/h, motori će imati snagu 550 KS, a energiju će, umjesto izravno iz baterija, dobivati iz ugrađenih vodikovih gorivnih ćelija.

Alejandro Agag 📷 Extreme H
Alejandro Agag Extreme H

One će imati kapacitet 75 kW, a uz rezervoar vodika od 50 litara (2 kg, 700 bara) te bateriju od dodatnih 36 kWh, davat će novim bolidima jednaku snagu i ubrzanje kao i dosad, uz nešto poboljšan okretni moment pogona.

"Ova evolucija obećava ne samo brže i intenzivnije utrke, već i značajan iskorak u istraživanju vodika kao održivog i snažnog izvora energije. Ovo je uzbudljivo vrijeme za motosport, ponosan sam i zahvalan cijelom timu na njihovom dosadašnjem radu na njegovom razvoju, i oduševljen sam što sam dio ovog novog poglavlja", izjavio je Alejandro Agag, prvi čovjek projekta Extreme E, sada Extreme H. Prva utrka novih bolida, Extreme E’s Hydro X Prix, održat će se u Škotskoj 13. i 14. srpnja.