Poledica protiv kamioneta: Ono kad ni zimske gume ne pomažu

Stiže vrijeme zimskih uvjeta vožnje, poledice i snijega na cestama te obvezne zimske opreme. Oni, pak, koji žive u surovim uvjetima okovani snijegom i ledom moraju dodatno paziti

Autonet.hr petak, 25. listopada 2024. u 16:37

Zimski uvjeti na cestama uvijek zahtijevaju dodatnu pažnju i posebnu opremu, a dolazak hladnijih mjeseci podsjeća nas na sve izazove koji nas očekuju u prometu. Snijeg, poledica i niske temperature postaju neizbježni pratitelji vozača, a kako bi sigurnost bila što veća, zimske gume često su prve na listi priprema za nadolazeće hladne dane. No, što kada ni snažni kamioneti sa zimskim gumama ne uspijevaju savladati zaleđene površine?

Jedan video, snimljen kućnom nadzornom kamerom negdje na američkom kontinentu, sjajno ilustrira koliko su opasni ledeni uvjeti na cesti, čak i za teška terenska vozila s velikim, zimskim gumama. Iako imaju duboke šare koje osiguravaju bolje prianjanje – led je led, a led je klizav. Vozač ovog kamioneta osjetio je tu nepobitnu činjenicu iz prve ruke. "Kretao sam unatrag s kolnog prilaza, a cesta mi bila tek sloj leda ispod snijega," komentira vlasnik vozila, koji je snimku svog otklizavanja i podijelio s javnošću.

Ovaj slučaj je dobar podsjetnik na to koliko je važno biti dodatno oprezan u zimskim uvjetima te da, unatoč svim pripremama, priroda uvijek može imati zadnju riječ.