U kakvoj su to limuzini Kim Jong-un i Vladimir Putin vozili jedan drugog?

Prošloga tjedna ruski je predsjednik posjetio Sjevernu Koreju, a tamo se sa svojim kolegom autokratom po Pjongjangu vozio ruskom limuzinom. Provjerili smo njezine karakteristike

Autonet.hr utorak, 25. lipnja 2024. u 15:45
📷 KCNA
KCNA

Posljednjih dana društvenim se mrežama viralno šire snimke i fotografije neobičnog događaja – vladar Sjeverne Koreje Kim Jong-un i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin voze jedan drugoga u limuzini. Dogodilo se to tijekom službenog Putinovog posjeta Pjongjangu, kada je ruski predsjednik sjevernokorejskome darovao upravo taj automobil. Druženje dvojice autokrata opisivano je kao "najgora epizoda za Carpool Karaoke", neočekivani nastavak serijala "Komičari u automobilima idu na kavu" i sličnim duhovitim komentarima, a nas je zainteresiralo – kakvu je to "pilu" Kim dobio od Vladimira?

Aurus Senat

Crni luksuzni automobil u pitanju je limuzina ruske proizvodnje, Aurus Senat, trenutačno najambiciozniji proizvod ruske autoindustrije. Proizvodi se od 2021. godine u aktualnoj izvedbi, u tvornici Središnjeg znanstveno-istraživačkog instituta za automobile i motorna vozila, NAMI, u mjestu Jelabuga. Marka Aurus ima u ponudi nekoliko varijanti, a sve su, kao i Senat, zasnovane na istoj modularnoj platformi.

Tipična konfiguracija Aurus Senata dolazi s 4,4-litrenim V8 motorom s dva turbopunjača, snage 598 KS, koji je razvijen u pogonima Bosha i Porschea. Mjenjač je 9-brzinski automatik, a u ponudi su i hibridne inačice, o kojima nema pretjerano mnogo informacija.

📷 KCNA
KCNA

Senat je dug 5.630 mm u redovnoj te 6.620 mm u produljenoj izvedbi, širok je 2.020, a visok 1.695 mm, uz međuosovinski razmak od 3.300 mm. Prazno vozilo može težiti od 2,7 tona u osnovnoj izvedbi, pa sve do 6,2 tone u posebnoj, blindiranoj izvedbi, kakvom se koriste Putin i visoki dužnosnici. U toj varijanti, motor je nadograđen na 6,6-litreni V12, snage 850 KS.

Kad je riječ o dizajnu, u određenim detaljima vidljiv je utjecaj Bentleya, Rolls-Roycea, Mercedesa i Chryslera. Cijena se kreće oko 300.000 eura.