Novi modeli Alfa Romea i Citroëna imat će podršku za ChatGPT

Zahvaljujući suradnji s tvrtkom SoundHound AI, Stellantisove marke automobila dobit će glasovne asistente s umjetnom inteligencijom. Nakon Opela i Peugeota, ChatGPT stiže u Alfa Romeo i Citroën

Autonet.hr subota, 17. kolovoza 2024. u 17:30

Američki stručnjak za umjetnu inteligenciju SoundHound AI objavio je širenje suradnje s automobilskim koncernom Stellantis, u čije će automobile biti ugrađivana njihova tehnologija glasovnih asistenata, povezanih na ChatGPT. Nakon što su suradnju započeli s određenim modelima Peugeota i Opela, pa potom i DS Automobilesa, ugrađujući AI chatbote u njihove infotainment sustave, kalifornijska će kompanija svoja rješenja proširiti i na ostale Stellantisove europske marke.

To znači da će ChatGPT glasovne asistente dobiti novi Alfa Romeo Junior, kao i modeli Citroën C4, C4X, C5X, Berlingo te Spacetourer. Tehnologija će omogućiti vozačima i putnicima u tim vozilima razgovor s generativnom umjetnom inteligencijom, pa će – uz uobičajene komande za kontrolu navigacije, telefonskih poziva ili provjeru meteorološke situacije – moći pitati i razna općenita pitanja. Tako će im automobil moći odgovoriti koja su najzanimljivija mjesta za posjetiti na određenom području, planirati putovanja, dati razne bitne informacije u stvarnom vremenu, pronaći punionicu električnih vozila i slično.

Primjeri korištenja
Primjeri korištenja

Svi odgovori bit će izrečeni u obliku razgovora, glasovno, što je sve češće pojava u svijetu automobila. Tako sustav AI asistenta istog proizvođača već u svoj MBUX infotainment ugrađuje Mercedes-Benz, dok se s ChatGPT-om može čavrljati i u odabranim modelima Volkswagena, pa i Škode.

Prema podacima SoundHounda, vozači koji imaju na raspolaganju AI asistente i do šest puta češće koriste glasovne naredbe, u usporedbi s onima u čijim automobilima je prisutan samo "obični" glasovni asistent.