Alfa Romeo Milano iznenada mijenja ime

Lansiranje novog malog SUV-a tvrtke Alfa Romeo nije prošlo osobito glatko. Milano je otkriven prije svega nekoliko dana, ali je sada hitno preimenovan u Junior

Autonet.hr utorak, 16. travnja 2024. u 07:00

Imenovanje modela automobila nezahvalan je posao, koji za seobom povlači brojne kulturalne i jezične prepreke, no ovog puta na putu imena jednog modela navodno se našla vlada i to matične zemlje proizvođača. Alfa Romeo Junior bit će identičan Milanu osim po nazivu. Iz Alfa Romea su izjavili: "Unatoč tome što Alfa Romeo vjeruje da naziv ispunjava sve pravne zahtjeve i da postoje važnija pitanja od imena novog automobila, Alfa Romeo je odlučio promijeniti ga iz Milano u Junior, u duhu promicanja međusobnog razumijevanja."

Novi naziv i potencijalni logotip
Novi naziv i potencijalni logotip

Poljski Talijan

Talijanska tvrtka će Junior model proizvoditi u Poljskoj, umjesto u svom rodnom gradu Milanu. Ovo je razlog zbog kojeg mnogi vjeruju da je kontroverza započela. Adolfo Urso, talijanski ministar industrije, rekao je: "Automobil nazvan Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. To je zabranjeno talijanskim zakonom." Urso se poziva na zakon iz 2003. koji cilja na "talijanski zvučne" proizvode koji lažno tvrde da su talijanski.

Alfa se ne da smesti

CEO Alfa Romea, Jean-Philippe Imparato, ostao je optimističan u vezi s pitanjem: "Izbor naziva Junior potpuno je prirodan, jer je snažno povezan s poviješću branda", referirajući se na ikonični GT 1300 Junior iz 1966. godine. "Odlučili smo promijeniti naziv, iako znamo da to nismo dužni učiniti, jer želimo sačuvati pozitivnu emociju koju su naši proizvodi uvijek izazivali te izbjeći bilo kakvu vrstu kontroverze", rekao je Imparato. Sve ostalo u vezi s Alfinim baby SUV-om ostat će nepromijenjeno. Koristit će istu platformu kao i prije, i dolazit će s izborom hibridnih ili potpuno električnih pogonskih sklopova. Prvi isporučeni modeli se očekuju kasnije ove godine.