Vandali potpuno uništili Waymov robotaksi u San Franciscu

Nesretni autonomni Jaguar I-Pace s tehnologijom autonomne vožnje kompanije Waymo bio je žrtva vandala u kineskoj četvrti San Francisca protekle subote. Razlozi uništavanja vozila nepoznati su

Autonet.hr ponedjeljak, 12. veljače 2024. u 12:34

Robotaksi kompanije Waymo više nije neobičan prizor na ulicama određenih američkih gradova, među kojima je i San Francisco. Tamo već mjesecima takva vozila autonomno obavljaju usluge prijevoza putnika te, za razliku od onih kompanije Cruise, ne upadaju u sigurnosne probleme niti izazivaju prometne zastoje. Međutim, jedan je Waymov robotaksi protekle subote upao u probleme sasvim druge vrste.

Vozeći kineskom četvrti San Francisca, naišao je na skupinu ljudi, koja je stajala na cesti i gledala vatromet. Ništa to nije neobično za taj dio grada, kažu svjedoci, jer se gužve često stvaraju i automobili moraju pričekati da se situacija raščisti. No, ovoga puta netko iz mase iz nepoznatog je razloga odlučio iskaliti se na prvom automobilu u redu – spomenutom robotaksiju. Skočio mu je na haubu te razbio vjetrobran.

Nakon toga linču Jaguara I-Pace, u kojem srećom nije bilo putnika, priključili su se i ostali okupljeni, pa je automobil vrlo brzo bio poprilično razbijen i prekriven grafitima, a nedugo zatim i zapaljen uz pomoć pirotehnike. u pomoć su pozvani vatrogasci, koji su ugasili požar na već potpuno uništenom automobilu. Razlozi za ovakvu "pobunu" ljudi protiv autonomnog automobila ostaju misterij.