Liberty Media prodaje udio u Formuli 1 zbog kupnje MotoGP-a

Američki vlasnici Formule 1 prodat će malen dio dionica tog sporta kako bi financirali svoje preuzimanje druge velike sportske serije, pa kompletirali ponudu najuzbudljivijih auto i moto natjecanja

Autonet.hr petak, 23. kolovoza 2024. u 20:10
📷 F1
F1

U travnju je bilo objavljeno da će američki Liberty Media, aktualni vlasnik Formule 1, preuzeti i drugu veliku sportsku seriju s globalnom popularnošću, MotoGP. Akvizicija bi trebala biti dovršena do kraja ove godine, a vrijedna je oko 4,2 milijarde dolara, čime će ta medijska korporacija postati vlasnikom 86% dionica korporacije Dorna Sports. No, čini se da im je ponestalo novca za dovršenje posla, jer je ovog tjedna objavljeno da će zbog njega morati biti smanjen vlasnički udio Libertyja u Formuli 1.

Dva sporta, jedan vlasnik

Uprava je stoga odlučila da će prodati manji dio svojih dionica Formule 1, njih 10.650.000, po cijeni od 77,5 dolara. Ukupno će tako prikupiti oko 825 milijuna dolara, pa ih iskoristiti za financiranje akvizicije MotoGP-a. Iako se na prvu čini da je riječ o velikim iznosima, u relativnim odnosima to je vrlo malen udio. Naime, tržišna je kapitalizacija dionica Formule 1 na burzi oko 30 milijardi dolara, pa će vlasnici ovim potezom prodati tek oko 2,6% tog poslovanja i svojih udjela u njemu.

📷 MotoGP
MotoGP

Prodaja dionica obavlja se otprilike po cijeni po kojoj se tom dionicom trenutačno trguje. S druge strane, akvizicija MotoGP-a odvija se po planu i bit će vjerojatno dovršena do kraja godine. Nekoliko zemalja, čiji su regulatori trebali izdati odobrenja za to, već je odgovorilo pozitivno.

Uz MotoGP, Dorna drži i prava na World Superbike Championship i utrke električnih motocikala MotoE. Ljubitelji motosporta već maštaju o tome da se na pojedinim stazama održi "dvostruki vikend", u kojem bi se na istom mjestu održala i utrka Formule 1 i ona MotoGP-a, čineći tako spektakl još većim. Unatoč velikim logističkim izazovima i tehnički različitim zahtjevima u pripremi trkališta za tako različite tipove utrka, iz Libertya i Dorne nisu odbacili tu mogućnost.