Poznati proizvođač naplataka BBS je u stečaju

Njemački BBS proglasio je nesolventnost i otvorio stečaj, već peti u nizu. Dosad su se uvijek uspijevali spasiti, pa nije isključeno da će tako biti i ovog puta

Autonet.hr petak, 9. kolovoza 2024. u 16:38

Samo koji dan nakon što je službeno u postupak bankrota bio ušao njemački proizvođač autosjedala Recaro Automotive, slična bi sudbina mogla zadesiti još jednog proslavljenog dobavljača dodatne sportske opreme za vozila – BBS. Također je riječ o njemačkoj kompaniji, koja proizvodi naplatke od lakih legura, specijalizirane za sportska vozila.

BBS je početkom ovog tjedna objavio da je nesolventan, praktički otvorio postupak stečaja. Međutim, to im je već treći put u nekoliko godina, jer su u sličnim problemima bili 2020., pa i prošle godine. Kompanija je dosad čak dvaput bankrotirala, 2007. i 2011. godine, ali su se svaki put uspjeli spasiti od propasti.

BBS trenutačno ima oko 270 zaposlenika. Službeno kompanijom upravlja stečajni upravitelj, dodijeljen sudskim putem, a sudbina im je u svakom slučaju neizvjesna. Kao osnovni razlog za poslovno posrtanje naveli su nemogućnost konkuriranja talijanskim, a pogotovo jeftinijim kineskim proizvođačima.

Slično kao i u slučaju Recara, ovdje je stečaj zahvatio samo jednu od nekada povezanih kompanija, onu njemačku, koja proizvodi lijevane sportske naplatke. Japanski BBS, čiji proizvod su kovani naplaci za trkaće automobile, među ostalim i bolide Formule 1, nije povezan s njemačkom tvrtkom i nema veze s njihovim financijskim problemima.