Bankrotirao Recaro Automotive, kultni proizvođač autosjedala

Njemački proizvođač, čija sjedala su gotovo pa sinonim za kvalitetna sportska profilirana sjedala u automobilima, podnio je zahtjev za početak postupka bankrota

Autonet.hr srijeda, 31. srpnja 2024. u 05:55

Legendarna njemačka kompanija Recaro Automotive postoji još od 1906. godine, od 2020. godine u vlasništvu je Raven Acquisitions, američkog investicijskog fonda, a to bi se moglo pokazati kobnim. Naime, nakon samo četiri godine u novim vlasničkim rukama, poznati proizvođač sjedala za automobile podnio je u okružnom sudu u Esslingenu zahtjev za otvaranje postupka bankrota. O činjenici da se takvo nešto sprema i da je kompanija nelikvidna navodno nisu bili obaviješteni niti njezini zaposlenici.

Neizvjesna sudbina

Nakon prijave bankrota postupak je pokrenut, a bit će proveden samostalno, bez uplitanja suda. To ujedno znači i da je pred Recarom vjerojatno posljednja šansa da se izvuče ih financijske krize. Sindikat IG Metall, čiji su članovi i svih 215 zaposlenika Recaro Automotivea, kaže da od uprave očekuje transparentnost, koju pak dosad nisu vidjeli.

Recaro Automotive dobavljač je najviše klase (Tier 1) u autoindustriji. Među kupcima su im velika imena poput Porschea, Forda, Volkswagena, Subarua, Toyote, Aston Martina i manjih sportskih marki automobila, a Recaro sjedala kroz desetljeća su postala sinonimom za kvalitetna sportska profilirana sjedala. Kompanija Recaro, čiji su dio nekad bili i koja danas proizvodi dječje sjedalice, sjedala za zrakoplove i stadione te gaming stolice, nije pogođena bankrotom kompanije iz automobilskog sektora.