Svaki tjedan, val otkaza jedan: u Tesli nastavljaju s otpuštanjima

U posljednja četiri tjedna u Tesli su se dogodila četiri vala otkaza. Nakon prvoga, i najvećega, otpušten je prvo cijeli tim za Superpunjače, a potom su na red došli inženjeri i ljudski resursi

Autonet.hr utorak, 7. svibnja 2024. u 15:43

Sredinom se prošloga mjeseca doznalo da će Tesla otpustiti oko 10% svih svojih zaposlenika diljem svijeta, no to je, izgleda, bio tek početak. Nedugo zatim Muskova je kompanija preko noći otpustila i cijeli tim koji razvija Superpunjače, pa potom i veći broj ljudi iz ljudskih resursa, primarno one zadužene za regrutaciju novih zaposlenika. Uz njih, bez posla je ostao i dio stručnjaka zaduženih za razvoj novih modela automobila, da bi se protekloga vikenda prolomila vijest o novoj rundi otkaza.

Drastični rezovi

Četvrti val otpuštanja u četiri tjedna tako znači da će, umjesto inicijalnih oko 10%, iz Tesle ipak otići i nešto bliže 20% zaposlenika, sve u pokušaju povećanja profitabilnosti poslovanja. Ovoga puta nije bilo službene najave, već su informacije u javnost putem društvenih mreža plasirali sami otpušteni zaposlenici. Među njima ima inženjera, ponovno stručnjaka za ljudske resurse, kao i servisnih savjetnika i radnika sa sličnih pozicija.

Kad je riječ o široj slici, Elon Musk tvrdi kako je riječ o "restrukturiranju kao pripremi za sljedeću fazu rasta". S druge strane, financijski pokazatelji prošlog tromjesečja razočarali su, kao posljedica nižeg od očekivanog broja isporučenih vozila. Zbog svega toga navodno se odustalo od razvoja jeftinijeg Modela 2, a napori preusmjereni u projekt robotaksija.