Tesla će desetkovati svoju radnu snagu diljem svijeta

Elon Musk poslao je zaposlenicima Tesle okružnicu u kojoj najavljuje smanjenje broja zaposlenih za više od 10% na globalnoj razini. Cilj je povećanje produktivnosti i smanjenje troškova

Autonet.hr ponedjeljak, 15. travnja 2024. u 18:26

U e-mailu koji zvuči onako kako su zvučali mnogi u tehnološkoj industriji posljednjih nešto više od godine dana, Elon Musk je Teslinim zaposlenicima objasnio da će ih iz te kompanije morati otići nešto više od 10%. O valu masovnih otpuštanja špekuliralo se posljednjih tjedana, to je koincidiralo i s trendom pada vrijednosti Teslinih dionica, pa je jasno da je američki proizvođač električnih automobila u krizi.

Više od 14 tisuća otkaza

Uz smanjenje proizvodnje i rezanje bonusa za radnike, sada dolazi i nova, drastična mjera štednje – otkazi. Musk piše da je kompanija posljednjih godina brzo rasla, što je dovelo i do brojnih dupliciranja funkcija. "Dok pripremamo kompaniju za sljedeću fazu rasta, od iznimne je važnosti sagledati svaki aspekt poslovanja s ciljem smanjenja troškova i povećanja produktivnosti", kaže Musk, pa najavljuje otkaze za više od desetine radnika. "Nema ništa što mrzim više od toga, ali se to mora učiniti", poručio je, zahvalivši se svima koji odlaze na doprinosu tijekom posljednjih godina.

Za sada nije objavljeno koje će sve odjele zahvatiti otpuštanja, no jednostavna računica pokazuje da će ovim potezom bez posla ostati više od 14.000 ljudi. Sljedećega tjedna Tesla objavljuje novo kvartalno izvješće, u kojem će vjerojatno biti istaknuto nešto više detalja o ovom potezu, ali i njegovoj pozadini – prije svega padu isporuka, koji je počeo još krajem 2023. godine, nakon četiri godine kvartalnih porasta prodaje i isporuka.

Samo od početka ove godine Teslina dionica izgubila je više od 30% na vrijednosti, čime je tržišna valuacija kompanije smanjena za preko 210 milijardi dolara, a Musk je pao na "tek" četvrto mjesto na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu.