Tesli odobreno širenje tvornice pored Berlina, unatoč nezadovoljstvu mnogih

Agencija za okoliš dala je odobrenje za proširenje gigatvornice Grünheide, koje bi joj trebalo udvostručiti proizvodni kapacitet. No, kao niti početak izgradnje, niti ovaj projekt nije prošao bez kontroverzi

Autonet.hr petak, 18. listopada 2024. u 05:45

Prva europska gigatvornica Tesle, ona u mjestu Grünheide pored Berlina, dobila je službeno odobrenje Agencije za okoliš savezne države Brandenburg za proširenje kapaciteta i dodavanje novih postrojenja. Ta je tvornica još od početaka bila predmetom raznih kontroverzi, primarno zbog protivljenja ekoloških aktivista i lokalnog stanovništva.

Uskoro najveća u Njemačkoj

Tesla, inače kompanija koja se diči time što promiče ekologiju i koristi energiju iz obnovljivih izvora, za izgradnju je te tvornice srušila oko pola milijuna stabala, što nikako nije u skladu s njihovim politikama, niti je dobro sjelo lokalcima. Ipak, izgradnja je odobrena, a gigatvornica Berlin-Brandenburg u konačnici otvorena 2021., a proizvodi automobile i baterije od ožujka 2022. godine.

Sada, pak, Tesla namjerava proširiti pogon i zatražila je dozvolu za prvu fazu tog proširenja, koja im je i odobrena. Dugoročni planovi kažu da bi se tamo trebali izgraditi novi dijelovi skladišta i logistički centar, kao i laboratorij za testiranje baterijskih ćelija. Jednom kad bude proširena, moći će podići kapacitet proizvodnje sa sada planiranih 500.000 na čak milijun vozila godišnje. Tim potezom prva europska gigatvornica postala bi najveća tvornica automobila u Njemačkoj, veća od one Volkswagenove u Wolfsburgu.

Trenutačno tamo radi oko 12,5 tisuća ljudi, a i taj bi se broj vjerojatno povećao u budućnosti. S ovim ekološkim odobrenjem za širenje tvornice ponovno su otvorena stara pitanja utjecaja tog projekta na okoliš, no postignut je i određeni kompromis. Izgradnja pripadajuće željezničke stanice i samog proširenja tvornice odobreni su u donekle smanjenom opsegu, čime je ograničeno i daljnje kršenje šuma.

Za sada se u pogonu kod Berlina proizvode, kako navode iz Tesle, "stotine tisuća vozila Model Y i milijuni baterijskih ćelija". Bit će to i prvo mjesto u Europi na kojem će Tesla samostalno proizvoditi baterijske ćelije zajedno s električnim vozilima.