Verne u Zagrebu započinje izgradnju tvornice za autonomna električna vozila

Nova tvornica će se nalaziti u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, imat će površinu od 28.500 kvadratnih metara i u njoj će se za početak moći sklapati nekoliko stotina vozila godišnje

Autonet.hr srijeda, 10. srpnja 2024. u 11:38

Tvrtka koja je nedavno (s promjenjivim uspjehom) prikazala svoj prvi prototip električnog robotaksija, Verne, objavila je sljedeći korak u svojem poslovanju. U suradnji s kompanijom VGP započinje s izgradnjom tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila. Tvornica će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, na području od 28.500 kvadratnih metara. Sva Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj te odavde izvoziti diljem svijeta, najavljeno je.

Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP, kojoj je ovo prva investicija u Hrvatskoj. VGP je europski pružatelj visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije.

Robotaksiji iz Lučkog u svijet

"Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogna autonomnih vozila u Zagrebu. Ovdje će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta bit će proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobiva ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će biti u mogućnosti proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje. Volumen proizvodnje povećavat će se kroz vrijeme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekt, kao i cijelu zemlju. Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj", ističe Marko Pejković, CEO Vernea.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Njezina realizacija Hrvatskoj će donijeti brojne koristi te čini značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a, izjavio je: "Velika nam je čast pridonijeti ovom revolucionarnom projektu izgradnjom novih postrojenja za razvoj i proizvodnju u sklopu našeg VGP Parka Zagreb. Razvoj tog tehnološki naprednog pogona odražava našu predanost inovacijama, održivosti i reindustrijalizaciji Europe. Pomoću našeg stručnog tehničkog iskustva, radujemo se što ćemo pridonijeti realizaciji visokokvalitetne tvornice za Verne, čime se otvaramo prema pametnoj i održivoj mobilnosti."

Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog ljeta. Tvornica će se dovršiti i opremiti tijekom 2025. godine dok će s radom započeti početkom 2026.