Hertz prodaje 20.000 električnih automobila iz rent-a-cara

Prije nešto više od dvije godine američka je rent-a-car kompanija Hertz započela s velikim procesom elektrifikacije flote, naručivši desetke tisuća Tesli i Polestara. Sada dobar dio njih prodaje

Autonet.hr petak, 12. siječnja 2024. u 12:00

Na raznim se internetskim oglasnicima ovih dana mogu naći polovni električni automobili, primarno marke Tesla, rabljeni ali relativno novi i po prilično niskim cijenama. Kupiti Teslu staru oko dvije godine za oko 20.000 američkih dolara možda se čini kao predobro da bi bilo istinito – a kada se malo dublje pogleda u priču, jasno je da u svemu ima i "kvaka".

Naime, spomenute električne automobile prodaje Hertz, američka rent-a-car kompanija, koja ih je nabavila posljednjih godina na desetke tisuća. Od 2021. godine naručili su bili čak 100.000 Tesli i 65.000 Polestara, u nastojanju da elektrificiraju oko 20% svoje američke ponude. U tome nisu uspjeli, primarno jer im iz Tesle nisu uspjeli isporučiti sve tražene količine, pa je Hertz trenutačno na oko 11% električnih vozila u SAD-u.

Tijekom prošle godine bili su suočeni s brojnim problemima u poslovanju, snižavanje cijena novih Tesli snizilo je i vrijednost onih iz posudbe, velik broj unajmljenih automobila vraćen im je oštećen ili je sudjelovao u sudarima, a popravci (pogotovo Tesli) prilično su skupi. Stoga su u Hertzu odlučili prodati oko 20.000 električnih automobila tijekom ove godine, kako bi smanjili troškove i povećali profitabilnost poslovanja.

U službenoj je ponudi trenutačno nešto više od 700 automobila, od čega oko 90% čine upravo Teslini modeli 3 i Y. U SAD-u se i na rabljene električne automobile trenutačno može dobiti poticaj od 4.000 dolara, pa će neki kupci vjerojatno dobro proći pri kupovini. Što će ih potom dočekati, s automobilima koje su vozile stotine ljudi i koji su prešli 100.000, ili čak 150.000 kilometara, sasvim je drugo pitanje.