Još jedna godina čekanja: Teslin Roadster sada najavljen za 2025. godinu

Iako je koncept električnog Roadstera druge generacije bio predstavljen još krajem 2017., u Tesli ga i dalje nisu doveli do faze proizvodnje. Naprotiv, i dalje mijenjaju dizajnerske i tehnološke odrednice

Autonet.hr četvrtak, 29. veljače 2024. u 06:00

Priča o Teslinom električnom Roadsteru druge generacije već se odavno prometnula u višegodišnju trakavicu. Svaki put kad se tome počne nazirati kraj, iz Tesle stiže informacija o odgodi lansiranja tog modela sportskog automobila. Tako je i ovoga puta: Elon Musk poručio je da će Roadster svjetlo dana ugledati – 2025. godine.

Odgoda na odgodu

Podsjetimo, prvi Roadster bio je ujedno i prvi Teslin električni automobil. Danas je on u većoj mjeri kolekcionarski raritet, a druga generacija predstavljena je bila kao koncept krajem 2017., kada i kamion Tesla Semi. Kamion je već isporučen prvim kupcima i aktivno se proizvodi, doduše u manjim količinama, a nesretni Roadster i dalje je u fazi razvoja.

Pri prvom predstavljanju kao ciljana godina početka prodaje bila je navedena 2020., no proizvodni problemi i pandemija stavili su sportski model na čekanje. Nakon promašenog prvog roka, Musk je 2021. godine rekao da će Roadster kupcima stići 2023. godine. Prošle godine, pak, izjavio je da će serijska proizvodnja vjerojatno započeti 2024., da bi sada rok pomaknuo za još jednu godinu. Istodobno je napisao i da su sada "radikalno povišeni ciljevi" kad je riječ o razvoju Roadstera. "Nikada neće biti automobila poput njega, ako se to uopće i može zvati automobilom", piše Musk.

Raketni pogon

No, što pod time smatra? Još od ranije najavljuje se da će novi Roadster imati neviđeno ubrzanje, najbolje na svijetu, potpomognuto i "raketnim motorima" u izvedbi SpaceX-a, ili pak mlaznicama koje rade na komprimirani zrak i tako daju dodatni reaktivni pogon automobilu. Njime bi Teslina nova jurilica iz mjesta do 100 km/h mogla ubrzavati za – manje od sekunde, ako je vjerovati prvom čovjeku kompanije.

Musk dalje pojašnjava: "Dodatna oprema u SpaceX paketu za Teslin Roadster uključivat će desetak malenih raketnih potisnika neprimjetno integriranih u automobil. Oni će dramatično poboljšati ubrzanje, najvišu brzinu, kočenje i savladavanje zavoja. Možda će omogućiti i let…"

"Voljet ćete svoj Roadster više nego kuću", piše Musk na X-u, na što mu jedan duhoviti komentator odgovara: "Jedva čekam vidjeti to 2784. godine".