Sutra odgovor na Teslino biti ili ne biti: Hoće li je spasiti CyberCab?

Jako kamuflirano vozilo, snimljeno tijekom testiranja u blizini mjesta gdje će se sutra predstaviti, pruža zanimljiv uvid u Teslin sljedeći veliki pothvat, CyberCab

Autonet.hr srijeda, 9. listopada 2024. u 11:53

Tesla planira s četvrtka na petak po europskom vremenu predstaviti svoj dugo očekivani Cybercab robotaksi na događaju "We, Robot" u Warner Bros. Studios u Burbanku, Kalifornija. Događaj će biti Teslin biti-ili-ne-biti događaj koji najviše s nestrpljenjem očekuju investitori i odgovore na pitanja o planovima proizvodnje, strategijama uvođenja na tržište i operativnim troškovima Cybercaba. Tesline dionice su u posljednje tri godine izgubile gotovo trećinu vrijednosti, točnije 27% i samo je vrlo uspješno lansiranje robotaksija može povratiti tržišnu vrijednost.

Inspiracija Teslinim Cybertruck?

Očekuje se da će Cybercab imati nekoliko ključnih dizajnerskih elemenata: dva sjedala, neće imati upravljač, pedale ni retrovizore, što naglašava njegovu potpunu autonomiju. Izgled Cybercaba je navodno futuristički, vjerojatno inspiriran Teslinim Cybertruckom. Vozilo će koristiti Teslinu tehnologiju potpuno autonomne vožnje (Full Self-Driving - FSD). Tijekom predstavljanja moguće je da će Tesla demonstrirati autonomne sposobnosti vozila i pokazati aplikaciju za naručivanje vožnji. Ovaj događaj smatra se ključnim trenutkom za Teslu. Glavni izvršni direktor Elon Musk opisao ga je kao najvažniji događaj od predstavljanja Modela 3.

Proizvodnja i vremenski okvir

Planovi za proizvodnju Cybercaba usmjereni su na Teslinu tvornicu Giga Texas. Ova lokacija već proizvodi druge Tesline modele, što sugerira da kompanija namjerava iskoristiti postojeću infrastrukturu i stručnost za novu proizvodnu liniju. Analitičari predviđaju da bi komercijalno lansiranje Cybercaba moglo uslijediti krajem 2025. ili početkom 2026. godine. Ovaj vremenski okvir uzima u obzir vrijeme potrebno za finalizaciju dizajna, testiranje, regulatorna odobrenja i pripremu proizvodnih kapaciteta.

Dodatna predviđanja

Neki stručnjaci smatraju da bi Tesla mogla iskoristiti ovaj događaj za predstavljanje ili najavu drugih vozila. Među potencijalnim novitetima spominje se Model 2, vozilo niže cjenovne kategorije namijenjeno širem tržištu. Također se nagađa o mogućem predstavljanju Cybervana, što bi moglo proširiti Teslinu ponudu u segmentu komercijalnih vozila.

Vremenski raspored i streaming

Događaj će se održati u filmskom studiju Warner Bros. Discovery u Burbanku, Kalifornija, u četvrtak, 10. listopada 2024. godine. Glavno izlaganje počet će u 19:00 sati PST, što odgovara petku, 11. listopada, u 4:00 sata ujutro po europskom vremenu. Očekuje se da će Tesla prenositi događaj uživo na svom službenom YouTube kanalu. Prijenos će također biti dostupan na platformi X. Točna poveznica za prijenos uživo vjerojatno će biti objavljena od strane Tesle neposredno prije početka događaja.