Hrvatska među zemljama EU s najmanje javnih punionica električnih vozila

Podaci udruženja europskih proizvođača automobila pokazuju visoku korelaciju između broja dostupnih javnih punionica i udjela električnih automobila u prodaji novih osobnih vozila po zemljama

Autonet.hr četvrtak, 16. svibnja 2024. u 16:54

Udruženja europskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je interaktivnu mapu, na kojoj je vizualiziran udio novih baterijsko-električnih automobila u ukupnoj prodaji, a za usporedbu na istoj se karti može vidjeti i broj dostupnih javnih punionica za električna vozila u svakoj od zemalja Europske unije. Korelacija je jasna – tamo gdje postoji viša koncentracija punjača, prodaje se i više električnih automobila, no kauzalnost ne možemo samo tako potvrditi. Logično je i da će više punionica niknuti na tržištima na kojima se proda više električnih vozila, pa jedno "vuče" drugo u ovom slučaju.

Lijevo: distribucija punjača e-vozila u EU / desno: tržišni udio BEV vozila 📷 ACEA, 2023.
Lijevo: distribucija punjača e-vozila u EU / desno: tržišni udio BEV vozila ACEA, 2023.

Podaci ACEA-e za 2023. godinu pokazuju da su samo tri zemlje EU – Nizozemska, Francuska i Njemačka – dom za čak 61% svih javnih punionica, iako pokrivaju tek oko 20% površine Europske unije. U preostalih 80% područja i 24 države članice raspoređeno je tek 39% svih punionica. Razlike su pritom ogromne: u Nizozemskoj, koja ima najveću koncentraciju javnih punjača, ima ih čak 52 puta više nego u Rumunjskoj, koja je površinom sedam puta veća.

Lijevo: distribucija punjača e-vozila u EU / desno: tržišni udio BEV vozila (istaknuti podaci za Hrvatsku) 📷 ACEA, 2023.
Lijevo: distribucija punjača e-vozila u EU / desno: tržišni udio BEV vozila (istaknuti podaci za Hrvatsku) ACEA, 2023.

Uz Nizozemsku s 144.453 punjača, po njihovom broju prednjače Njemačka (120.625), Francuska (119.255), Belgija (44.363) i Italija (41.114). S druge strane poretka, u donjih pet nalazi se Hrvatska s tek 1.074 javno dostupna priključna mjesta za punjenje električnih vozila. Iza nas su po tom pokazatelju samo četiri države: Estonija (683), Latvija (535), Cipar (329) i Malta (101).