Hrvatska je dio europskog koridora TEN-T, stižu nove ultrabrze punionice

Grupa Petrol, u partnerstvu s tvrtkama Allegom, Emobility Solutions i GreenWayom, odabrana je za postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila duž TEN-T koridora

Autonet.hr ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 17:32

Projekt CROSS-E je ambiciozna europska inicijativa osmišljena s ciljem postavljanja ultrabrzih punionica za električna vozila (EV) duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe kako bi se ostvarila vizija budućnosti bez emisija tijekom putovanja električnim vozilima po Europi. Četiri tvrtke – Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions, odabrane su za provedbu ovog ambicioznog projekta te će zajedno na 238 lokacija postaviti 911 mjesta za punjenje visoke snage (150 kW i 350 kW), prikladnih kako za laka tako i za teška električna vozila.

U realizaciju projekta CROSS-E partneri će uložiti 130 milijuna eura uz predviđenu potporu bespovratnih sredstava Europske unije od 34 milijuna eura. Očekivani završetak projekta planiran je u listopadu 2026.

15 lokacija u Hrvatskoj

Konzorcij četiri navedene tvrtke provest će ciljeve projekta u osam država Europske unije, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Nizozemsku te Sloveniju, Belgiju i Italiju. Do završetka projekta u listopadu 2026. godine, tvrtke će udružiti snage u postavljanje 838 mjesta za punjenje za lagana električna vozila (snage od 150 do 350 kW) i 73 mjesta za punjenje za teška električna vozila (350 kW).

Grupa Petrol u sklopu projekta planira postaviti i 40 mjesta za punjenje na 15 TEN-T lokacija u Hrvatskoj, od kojih će osam biti namijenjeno za teška električna vozila (HDV).

Pri gradnji infrastrukture za punjenje, poštovat će se Uredba Europske komisije o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR). Sve punionice bit će dostupne svakoga dana u godini i omogućit će plaćanje NFC-om, kreditnim karticama i mobilnim aplikacijama.

Marko Ninčević, član Uprave Grupe Petrol odgovoran za mobilnost istaknuo je: "Naša predanost energetskoj tranziciji vodi nas prema inovativnim rješenjima koja oblikuju budućnost mobilnosti. Smatramo da je održiva mobilnost ključna za zelenu tranziciju i unapređenje kvalitete života u našem društvu. Svjesni smo da je to samo jedan od puteva prema postizanju klimatske neutralnosti. Kako bismo ostvarili te ciljeve, ključno je udružiti snage i surađivati s različitim dionicima. Ponosni smo što smo postali ključni partner u projektu CROSS-E u okviru kojeg ćemo, među ostalim, u Sloveniji i Hrvatskoj postaviti prve e-punionice za teretna vozila. Proširujući mrežu punionica u sklopu Grupe Petrol, poboljšavamo korisničko iskustvo i dodatno se pozicioniramo kao vodeći pružatelj održive mobilnosti u regiji."

Projekti poput CROSS-E su ključni za ostvarenje ambicioznih ciljeva Europske unije u smanjenju emisija CO2. CROSS-E ima potencijal ubrzati prihvaćanje električnih vozila kroz implementaciju infrastrukturu za ultrabrzo punjenje, a ova inicijativa podržava ekološku održivost, ali doprinosi i čišćem zraku, zdravijim zajednicama i održivoj budućnosti za nadolazeće generacije, kažu sudionici projekta.