Povećava li rasvjeta na odvojcima autocesta sigurnost prometa?

U Hrvatskoj je na gotovo svim odvojcima i odmorištima uz autoceste postavljena snažna javna rasvjeta. No, njezini su troškovi veliki a koristi minimalne do nikakve – pokazuje nova analiza

Autonet.hr četvrtak, 25. siječnja 2024. u 15:00

Na domaćem portalu ekorasvjeta.net objavljeni su rezultati njihovog istraživanja, koje se bavi učinkovitošću i isplativošću javne rasvjete uz autoceste. Takva je rasvjeta već neko vrijeme predmet rasprave u problematici svjetlosnog onečišćenja. Dok neki uvjeravaju da ona poboljšava sigurnost prometa na autocestama, drugi tvrde upravo suprotno.

Neke države Europe imaju javnu rasvjetu na autocestama u punom profilu, neke nemaju nikakvu rasvjetu, a neke, poput Hrvatske, imaju instaliranu javnu rasvjetu samo na odvojcima i odmorištima. Ovo istraživanje pokušalo je provjeriti ima li takva javna rasvjeta pozitivan (ili ikakav) utjecaj na sigurnost prometa. Podaci o nesrećama dobiveni su od Hrvatskih autocesta, a odnose se na dionicu autoceste A1 između Zagreba i Bosiljeva, gdje se nalazi i jedan neosvijetljeni odvojak, onaj za Jastrebarsko.

Analizirani su podaci tijekom 5 godina (2018. – 2022.), a rezultati analize, ukratko, glase ovako:

  • Broj prometnih nezgoda na autocestama je toliko malen da utjecaj rasvjete (pozitivan ili negativan) nije moguće vidjeti – prosječan broj noćnih nezgoda oko analiziranih odvojaka je 1-4 godišnje, što je manje od 0.0001% vozila u prometu.
  • Troškovi postavljanja i održavanja rasvjete su ogromni i neopravdani budući da rasvjeta nema nikakvog efekta.
  • Brojne države EU (Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovačka) uopće nemaju rasvjetu na odvojcima i odmorištima, iako im je promet na autocestama znatno veći nego u Hrvatskoj.
  • Nagli prijelaz velikom brzinom iz tame u snažno osvjetljenje može predstavljati opasnost po sigurnost u prometu.
  • Odvojci autocesta su najčešće u divljini izvan gradova, a snažna rasvjeta predstavlja velik poremećaj za ekosustav (efekt usisavača za kukce, značajan poremećaj ekosustava za sve noćne životinje).

Procijenjeni trošak ugradnje javne rasvjete za spomenuti čvor Jastrebarsko je 550.000 € bez PDV-a, a efekt te investicije bit će, zaključuju analitičari, nikakav. To je više od pola milijuna eura za manje od 3 prometne nezgode godišnje, uz nejasan pozitivan efekt na povećanje sigurnosti. Rasvjeta na bilo kojem odvojku bilo koje autoceste u Hrvatskoj je, zaključuju, nepotrebna, neopravdana i štetna po okoliš i sigurnost prometa.