Sol na cesti: dobra protiv poledice, ali i potencijalno opasna jer privlači divljač

Posipavanje cesta solju, koja sprječava poledice i prometne nesreće, može na cestu privući visoku divljač, poput srna. Stoga se vozače upozorava na dodatan oprez

Autonet.hr srijeda, 10. siječnja 2024. u 08:00

Budući da se ovih dana bilježe prave zimske temperature, koje nose jutarnje minuse i mogućnost poledice, zimska služba intenzivno posipa ceste solju kako bi osigurala sigurnost prometa. Ova rutinska mjera, neophodna za sigurno odvijanje prometa tijekom zimskih mjeseci, donosi sa sobom i određene ekološke rizike. Jedan od izraženijih problema je privlačenje visoke divljači na prometnice, posebno srna, piše portal IstraMet, upozoravajući na to da su srne postale vrlo rasprostranjena divljač u Istri.

Naleti na divljač nisu rijetki

Privlačnost soli za srne proizlazi iz njihove prirodne potrebe za mineralima koji nisu često dostupni u njihovoj uobičajenoj prehrani. Sol djeluje na srne slično kao i na ljude – konzumiranje izaziva oslobađanje dopamina u mozgu, što rezultira ugodnim osjećajem. Ovaj dopaminski odgovor čini sol privlačnom za srne, potičući ih da se vraćaju na njezine izvore, a u ovom slučaju na ceste.

Zbog toga se povećava se i rizik od prometnih nesreća, odnosno naleta na divljač. Takvi se slučajevi na hrvatskim cestama dogode čak oko 4 do 5 tisuća puta godišnje. U prosjeku, dnevno se zabilježi 15 takvih prometnih nezgoda. Najviše njih dogodi se u Slavoniji, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Srne, koje mogu težiti i nekoliko desetaka kilograma, mogu uzrokovati značajnu štetu na vozilima i ozljede vozačima i putnicima u slučaju sudara. Zbog toga je izuzetno važno da vozači budu oprezni tijekom vožnje u područjima gdje su one česte, posebice u rano jutro i kasno navečer, kada su najaktivnije, upozorava IstraMet.