Vozači u Hrvatskoj najčešće u EU voze alkoholizirani ili drogirani

U velikoj akciji Roadpola, udruge koja okuplja europske prometne policije i koordinira zajedničke akcije, ispostavilo se da su Hrvati i Slovenci najčešći prekršitelji kad je riječ o vožnji pod utjecajem alkohola

Autonet.hr subota, 3. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Tomislav Krišto / CROPIX / Roadpol
Tomislav Krišto / CROPIX / Roadpol

Tradicionalno tijekom lipnja europska udruga koja okuplja europske prometne policije i koordinira zajedničke akcije, Roadpol, obavila je veliku akciju u državama članicama Europske unije, usmjerenu na provjeru vozača i vožnje pod utjecajem alkohola i droga. Konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječu na sigurnost u prometu, lipanj je mjesec kad su dani najduži, a aktivnosti poput druženja, festivala, godišnjih odmora i raznih proslava na vrhuncu.

Ove godine u akciji je sudjelovalo 15 država članica EU i njihovih prometnih policija. Roadpol izvještava da je provjereno više od 700.000 vozača, najviše dosad. Od njih, 12.132 vozača bilo je pod utjecajem alkohola (što čini 1,71%), dok je njih 1.896 (0,27%) vozilo pod utjecajem opojnih droga. U usporedbi s prošlom godinom, kad je bilo testirano 495.000 vozača, broj alkoholiziranih je porastao za 9%, a onih pod utjecajem droga manji je za 28%.

U Hrvatskoj najgori rezultat

Iako je teško utvrditi koja je zemlja imala ukupno najveći postotak prekršaja, zbog različitih metoda otkrivanja nedozvoljenih tvari, najnoviji operativni podaci otkrivaju neke zanimljive nalaze. Hrvatska tako ove godine bilježi najveći postotak prekršaja – otkriveno je 683 vozača pod utjecajem alkohola ili droga od 17.670 ukupno kontroliranih, što je relativno visok udio od 3,87%.

Iza naše zemlje na neslavnoj ljestvici slijedi nam susjedne Slovenija s 3,55% prekršitelja, pa potom Srbija s njih 2,78%. S druge strane popisa smjestile su se Litva (0,31%), Švedska (0,35%) i Slovačka (0,42%). Još jedno intrigantno otkriće je da u Njemačkoj stopa kršenja propisa u pogledu droga (1.185 prekršitelja) gotovo sustiže stopu alkoholiziranih vozača (1.385 prekršitelja).

"MUP RH vrlo je ozbiljno pristupio posljednjoj međunarodnoj akciji Roadpola. Za ovu akciju, uz prometne policajce, angažiran je i veliki broj službenika iz drugih odjela, redovne i interventne policije, što je rezultiralo većim nadzorom nego inače", komentirao je Zoran Brezak, član Operativne radne skupine Roadpola iz Hrvatske prometne policije. "Dodatno, zbog ranog početka turističke sezone, u prvih šest mjeseci 2024. bilježimo značajan porast stranih vozila u Hrvatskoj, s 34.254.816 zabilježenih vozila u 2024. u odnosu na 30.835.212 u 2023., što predstavlja povećanje od 11,09%. Iako državna statistika pokazuje pad broja najtežih prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola i droga, konzumacija alkohola i droga, odnosno njihova kombinacija, i dalje je jedan od glavnih čimbenika koji utječu na sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj", dodao je Brezak.

Nesavjesni mladi vozači

"Vožnja pod utjecajem alkohola ili droga uvelike povećava rizik od sudara. Nažalost, naše svakodnevno policijsko iskustvo potvrđuje tu stvarnost. U mnogim nesrećama gdje policija intervenira postaje jasno da je vozač bio pod utjecajem opojnih tvari. Zbog toga su naše mjere kontrole bitne, posebno kada su stope prekršaja stabilne ili rastu", komentirala je šefica radne skupine za operacije Roadpola Jana Pelešková.

"Pojedinci u dobnoj skupini od 18 do 25 godina, s manje od dvije godine vozačkog iskustva, koji se često nazivaju mladim vozačima, često nemaju svijest o opasnostima vožnje pod utjecajem droga. Mnogi ne shvaćaju da ih čak i male količine narkotika mogu učiniti nesposobnima za vožnju. Osim toga, skloni su podcijeniti trajne učinke na njihovu sposobnost vožnje, a neki ne prepoznaju da učinci mogu potrajati čak i ako su droge uzeli nekoliko dana prije susreta s policijskim službenicima", naglašava Pelešková.

Roadpolova sljedeća operacija "hvatanja" alkoholiziranih i drogiranih vozača u planu je za održavanje tijekom predbožićne sezone (16. – 22. prosinca 2024.).