Kada je pravi trenutak za zamjenu ljetnih guma zimskima?

Za sigurnu vožnju

Bazzar.hr četvrtak, 1. kolovoza 2024. u 09:42
📷 Unsplash
Unsplash

Iako smo još uvijek u ljetnim mjesecima, nikada nije prerano za razmišljanje o zamjeni guma. Ipak, vrijeme nas je počelo sve više iznenađivati pa nikad ne znamo što možemo očekivati i kada. Svi smo barem jednom iskusili nelagodan osjećaj kada automobil počne kliziti po zaleđenoj cesti, bez obzira koliko oprezno vozili. Zbog toga vas danas podsjećamo na nešto što je ključno za sigurnost svih vozača na cestama - zimske gume. Bez obzira vozite li svakodnevno na posao, planirate li već sada zimski odmor na planini ili jednostavno želite na vrijeme biti spremni za sve uvjete koje zima donosi, zimske gume su vaša prva linija obrane.

Znate li da su zimske gume posebno dizajnirane kako bi pružile maksimalno prianjanje i kontrolu u nepovoljnim uvjetima? U nastavku pročitajte o tome zašto su toliko važne, gdje ih možete kupiti, kako prepoznati kvalitetne gume i kako ih pravilno održavati. Također, otkrit ćemo vam nekoliko savjeta kako biste osigurali da vaša vožnja ostane sigurna i ugodna, bez obzira na vremenske uvjete.

Zašto su zimske gume bitne?

Možda mislite da su zimske gume samo još jedan marketinški trik, ali vjerujte- nisu. Zimske gume su dizajnirane s posebnom namjenom da osiguraju sigurnost i kontrolu u najtežim zimskim uvjetima. Evo zašto morate na vrijeme zamijeniti ljetne gume zimskima.

Bolje prianjanje: Zimske gume su napravljene od posebnih smjesa gume koje ostaju mekane i fleksibilne čak i na vrlo niskim temperaturama. To znači da bolje prijanjaju uz cestu, što je ključno kada su uvjeti klizavi. Dok ljetne gume na hladnoći postaju tvrde i gube svojstva prianjanja, zimske gume zadržavaju elastičnost, pružajući vam stabilnost i sigurnost na cesti.

Poseban uzorak gazećeg sloja: Uzorak na zimskim gumama dizajniran je za bolje odvodnje vode, snijega i bljuzge. Duboke lamele i široki kanali pomažu u učinkovitom odvajanju vode i blata, osiguravajući da guma ostane u kontaktu s cestom. Ovaj specifičan dizajn također poboljšava prianjanje na snijegu, omogućavajući vam bolju kontrolu nad vozilom u zimskim uvjetima.

Kraći zaustavni put: Na zaleđenim cestama, zaustavni put sa zimskim gumama može biti i do 50% kraći nego s ljetnim gumama. To može značiti razliku između sigurnog zaustavljanja i potencijalne nesreće. Zimske gume su testirane kako bi pružile najbolju moguću izvedbu u uvjetima smanjene trenje, što je ključno za sigurnost svih putnika. Zamislite samo vožnju niz zaleđeni brijeg; sa zimskim gumama, vaše vozilo će se zaustaviti mnogo brže i sigurnije.

Osim ovih ključnih prednosti, zimske gume također doprinose općoj stabilnosti vozila. One omogućavaju bolje upravljanje i stabilnost u zavojima te pomažu u održavanju trajektorije vozila na klizavim površinama. Čak i pri umjerenim brzinama, ljetne gume mogu izgubiti kontakt s cestom na zaleđenim ili snijegom prekrivenim površinama, dok zimske gume ostaju sigurno prianjajuće.

📷 Unsplash
Unsplash

Gdje kupiti zimske gume?

Kada dođe vrijeme za kupovinu zimskih guma, ovo su najbolje opcije:

Specijalizirane trgovine: Trgovine specijalizirane za auto dijelove i gume uvijek imaju dobar izbor. Prednost je što možete dobiti i savjet od stručnjaka koji vam mogu pomoći u odabiru najboljih guma za vaše vozilo i specifične uvjete vožnje. Ove trgovine često nude i dodatne usluge poput montaže guma, balansiranja i provjere stanja guma, što može biti vrlo korisno.

Online trgovine: Mnoge online trgovine, kao što je Bazzar.hr, nude širok asortiman zimskih guma i često imaju puno povoljnije cijene. Osim toga, u online trgovinama možete odmah vidjeti i iskustva drugih kupaca s određenim brendom i modelom guma. Online kupovina omogućava vam da iz udobnosti svog doma pronađete najbolje ponude i često uključuje dostavu na vašu adresu ili u najbliži servis za montažu.

Servisi za gume: Mnogi servisi koji mijenjaju gume također prodaju zimske gume, a možete ih i odmah montirati na svoje vozilo.Servisi često imaju stručnjake koji vam mogu dati savjete i preporuke bazirane na vašem tipu vozila i načinu vožnje.

Kako prepoznati kvalitetne zimske gume?

Kvalitetne zimske gume nisu uvijek one najskuplje. Evo nekoliko savjeta kako ih prepoznati:

Oznake na gumama: Tražite oznake poput 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) koja označava da su gume prošle rigorozne testove u zimskim uvjetima. Ova oznaka garantira da su gume prikladne za vožnju u teškim zimskim uvjetima.

Dubina profila: Gume s dubljim profilom obično nude bolje prianjanje. Preporučuje se da profil bude najmanje 4 mm za optimalne performanse u snijegu i na ledu. Gume s plitkim profilom ne mogu efikasno raspršivati snijeg i vodu, što može smanjiti njihovu učinkovitost.

Testovi i recenzije: Pogledajte rezultate testova zimskih guma koje rade auto klubovi ili specijalizirani portali. Testovi od neovisnih organizacija često uključuju različite aspekte poput prianjanja na snijegu, ledu, mokrim i suhim cestama, udobnosti vožnje i razine buke. Također, recenzije korisnika mogu biti vrlo korisne za dobivanje stvarnog uvida u performanse guma u svakodnevnim uvjetima.

Brend: Iako ne uvijek, poznati brendovi poput Michelina, Goodyeara i Continentala često nude pouzdane i kvalitetne zimske gume. Renomirani proizvođači imaju dugogodišnje iskustvo i ulažu značajna sredstva u istraživanje i razvoj, što se odražava na kvalitetu njihovih proizvoda.

Garancija i trajnost: Provjerite garanciju koju proizvođač nudi na gume. Kvalitetne gume obično dolaze s duljom garancijom koja pokriva određeni broj kilometara ili godina upotrebe. Također, trajnost guma može biti dobar indikator kvalitete - gume koje se sporije troše obično su izrađene od boljih materijala.

📷 Unsplash
Unsplash

Kako prepoznati kvalitetne zimske gume?

Oznake na gumama: Tražite oznake poput 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) koja označava da su gume prošle rigorozne testove u zimskim uvjetima. Ova oznaka, koja prikazuje planinu s tri vrha i pahuljicom, garantira da su gume prošle testove prianjanja i performansi u snijegu i na ledu. Gume s ovom oznakom pružaju veće povjerenje u njihov učinak tijekom najtežih zimskih uvjeta.

Dubina profila: Gume s dubljim profilom obično nude bolje prianjanje. Preporučuje se da profil bude najmanje 4 mm. Gazeći sloj sa dubljim utorima omogućava gumi da efikasnije izbacuje snijeg i bljuzgu iz kontaktne površine s cestom, čime se povećava prianjanje i smanjuje rizik od gubitka kontrole. Također, gume s većom dubinom profila imaju duži vijek trajanja jer se trošenje raspoređuje na veću količinu materijala.

Testovi i recenzije: Pogledajte rezultate testova zimskih guma koje rade auto klubovi ili specijalizirani portali. Ove organizacije provode detaljne testove koji ocjenjuju performanse guma u različitim uvjetima, uključujući mokre i suhe ceste, snijeg i led, kao i udobnost vožnje i razinu buke. Također, recenzije korisnika mogu biti vrlo korisne jer pružaju stvarne povratne informacije od ljudi koji su već koristili te gume u svakodnevnim situacijama.

Brend: Iako ne uvijek, poznati brendovi poput Michelin, Goodyear i Continental često nude pouzdane i kvalitetne zimske gume. Ovi proizvođači imaju dugogodišnje iskustvo u razvoju guma i stalno ulažu u istraživanje i inovacije kako bi poboljšali performanse svojih proizvoda. Osim toga, poznati brendovi često nude bolju postprodajnu podršku i duže jamstvo na svoje proizvode.

Savjeti za održavanje zimskih guma

Kada već investirate u zimske gume, želite da vam traju što duže. Evo nekoliko savjeta za održavanje:

Pravilno skladištenje: Kada ne koristite zimske gume, skladištite ih na hladnom, suhom mjestu, dalje od direktnog sunčevog svjetla. Sunčeva svjetlost i visoke temperature mogu uzrokovati prerano starenje gume i smanjiti njezine performanse. Idealno je da gume skladištite u zatvorenim prostorima gdje je temperatura uvijek ista.

Redovita provjera pritiska: Provjeravajte pritisak u gumama barem jednom mjesečno. Nepravilno napuhane gume troše se brže i mogu biti opasne. Gume s premalo pritiska povećavaju otpor kotrljanja, što rezultira većom potrošnjom goriva i neujednačenim trošenjem gazećeg sloja. S druge strane, previše napuhane gume smanjuju kontakt s cestom, što može utjecati na prianjanje i stabilnost vozila.

Rotacija guma: Rotirajte gume svakih 10,000 km kako bi se trošile ravnomjerno. Rotacija pomaže ujednačiti trošenje između prednjih i stražnjih guma, što može produljiti vijek trajanja cijelog seta guma. Različite osi vozila često nose različite težine i opterećenja, što može uzrokovati nejednako trošenje guma ako se ne rotiraju redovito.

Zimske gume su vaša prva linija obrane protiv izazova koje donose zimski uvjeti na cestama. Bez obzira vozite li samo po gradu ili idete na duže relacije, investiranje u kvalitetne zimske gume je ulaganje u vašu sigurnost i sigurnost svih oko vas. Pravilno odabrane i održavane zimske gume mogu značajno poboljšati prianjanje, skratiti zaustavni put i pružiti vam bolju kontrolu nad vozilom u teškim uvjetima. S obzirom na sve prednosti koje nude, zimske gume nisu samo dodatak, već neophodnost za sigurnu i bezbrižnu vožnju tijekom zimskih mjeseci. Provjerite online ponudu i odaberite najbolje zimske gume za vaše vozilo. I ne čekajte prvi snijeg - opremite svoje vozilo na vrijeme i uživajte u sigurnoj vožnji kroz zimu!