EU širi suradnju oko prometnih prekršaja: bit će sve teže izbjeći kazne iz drugih država

Nova pravila o prekograničnoj provedbi pravila o sigurnosti prometa na cestama otežat će građanima EU izbjegavanje prometnih kazni zarađenih u drugoj zemlji članici

Autonet.hr četvrtak, 14. ožujka 2024. u 16:30

Iako su postojeća pravila EU o prekograničnoj provedbi prometnih propisa pomogla povećati uspješno kažnjavanje nerezidentnih vozača, 2019. godine je i dalje nekažnjeno prošlo oko 40% prekograničnih prekršaja – bilo zato što počinitelj nije identificiran ili zato što plaćanje novčane kazne nije izvršeno.

Sada je postignut novi dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća, kojim će se otvorena pitanja rješavati novim odredbama te dodatno poboljšati suradnju među državama članicama EU. Osim automatizirane razmjene informacija među nacionalnim tijelima, uvode se i postupci uzajamne pomoći za identifikaciju počinitelja i naplatu novčanih kazni.

Nova područja suradnje

Države članice izvještavat će o prekršajima koje su počinili vozači iz trećih zemalja u više slučajeva. Osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja, kao što su prekoračenje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, suradnja među nacionalnim tijelima obuhvaćat će i:

  • bježanje s mjesta nezgode,
  • neodržavanje dovoljne udaljenosti od vozila ispred vozila,
  • opasno pretjecanje,
  • opasno parkiranje,
  • prelazak preko jedne ili više punih bijelih linija,
  • vožnja u pogrešnom smjeru,
  • nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve,
  • nepoštovanje pravila kretanja unutar školske zone, pješačke zone ili biciklističke staze,
  • pretovar vozila.

Uvodi se i zajednički portal

Novi internetski portal građanima će omogućiti jednostavan pristup informacijama o pravilima o sigurnosti prometa na cestama, koja su na snazi u svakoj državi članici, ali i o žalbenim postupcima te novčanim kaznama, sustavima utjerivanja dugova i dostupnim načinima plaćanja novčanih kazni.

Mjere za zaštitu osobnih podataka ojačane su jasnim ulogama i zadaćama nacionalnih uprava u prekograničnim provedbenim postupcima, odredbama o sigurnosti podataka, jasnim rokovima i smjernicama o jeziku, koji će se upotrebljavati u komunikaciji s građanima.

Sljedeći koraci

Politički dogovor sada se mora službeno donijeti. Nakon što Europski parlament i Vijeće dovrše taj postupak, nova pravila bit će objavljena u Službenom listu Europske unije i morat će se prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije i pol godine od toga.