U Njemačkoj nova pravila oko zimskih guma

Idete li u Njemačku ove zime, provjerite kakve zimske gume imate na automobilu. Tamo će, naime, u primjenu ući nova pravila prema kojima nije više dovoljno imati oznaku M+S

Autonet.hr subota, 31. kolovoza 2024. u 00:25

Približavanjem jeseni i zimske sezone na cestama mnogi će vozači posegnuti za promjenom guma iz ljetnih u zimske. Stoje li vam zimske gume negdje pohranjene i koristite ih već više sezona, od ove godine mogli biste doći u probleme, pogotovo putujete li u Njemačku. Tamo, naime, od 1. listopada u primjenu ulazi novo pravilo vezano za zimske gume, koje više neće smjeti imati samo poznatu oznaku M+S (njem. Matsch und Schnee, eng. mud and snow, odnosno blato i snijeg).

Obratite pozornost na oznake

Gume s oznakom M+S posljednjih su godina zamijenjene onima s oznakom snježne pahuljice i planine (simbol naziva Alpine), no moguće je da ih i dalje imate na automobilu ili u pričuvi za zimu. Cjelogodišnje i zimske gume proizvedene nakon 2018. godine u pravilu imaju istaknut Alpine simbol na bočnim stranama.

Gume koje nose samo simbol M+S od prvog dana listopada više u Njemačkoj nemaju status zimskih guma i vožnja s njima će se kažnjavati. Dakle, samo će se samo zimske i cjelogodišnje gume sa simbolom Alpine na boku smatrati prikladnima za zimu. Simbol M+S već je zamijenjen znakom Alpine 2018., ali prijelazno razdoblje istječe u rujnu 2024., piše HAK Revija.

Kazna za korištenje guma sa starom oznakom M+S je 60 eura, a u slučaju prometne nesreće može biti i do 120 eura.

Čemu promjena?

Simbol M+S označavao je gume proizvedene sa specifičnom geometrijom i "zimskim" uzorkom šara, no nije bio ni na koji način zakonski zaštićen, odnosno moglo ga se aplicirati na gume bez posebnih zahtjeva ili pravila. S druge strane, od početka 2019. godine u proizvodnji zimskih guma uveden je novi piktogram s planinom i pahuljicom, Alpine, koji je zaštićen.

Njega se smije na gumama isticati samo ako su one prošle kroz standardni set testova i zadovoljile zahtjeve za vožnju u teškim uvjetima. Samim time isticanje novog simbola jamči da su gume kvalitetnije i da će dovoljno dobro prianjati na ledom i snijegom prekrivenim cestama, kao i da će ostati dovoljno fleksibilnima na temperaturama nižima od 7°C. Povrh toga, gume s novim simbolom osigurat će i efikasnije kočenje te držanje zavoja u zimskim uvjetima.