Pripremite automobil za hladnije uvjete i pazite na zimsku opremu

Od 15. studenog obvezna je zimska oprema, a mi donosimo podsjetnik na to što čini zimsku opremu, kao i mali vodič za sve predradnje koje bi bilo poželjno obaviti prije zahlađenja

Autonet.hr ponedjeljak, 14. studenog 2022. u 00:00

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga do 15. travnja. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika (osim vozila oružanih snaga Republike Hrvatske). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom osobnih motornih vozila smatraju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm te s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Priprema za zimu

Zaleđene ceste, niske temperature i snježne oluje tijekom zime mogu biti veliki izazov za vozače i njihova vozila. Zato je potrebno pripremiti automobil za najhladniju sezonu i osigurati da sve radi kako treba. Evo i praktičnih savjeta koji će vam pomoći preživjeti zimu i izbjeći probleme na cesti, koje donosi carVertical:

Zimske gume

Pažljiva vožnja i odabir pravih zimskih guma smanjit će rizik od klizanja. Međutim, nemaju sve zimske gume iste mogućnosti na istom terenu. Prilikom odabira kompleta zimskih guma obratite pažnju na oznake kojima proizvođači navode ocjenu prianjanja na mokrim cestama (od A do E).  Također, tražite oznaku snježne pahuljice – ona pokazuje da je guma prošla poseban test kočenja na cesti prekrivenoj snijegom. Ako želite još robusnije zimske gume, odobrene za ekstremno hladne uvjete, potražite simbol planine s tri vrha i sa snježnom pahuljicom.

"Gume su jedino što povezuje vaš automobil s tlom. Loše prianjanje na skliskim cestama može biti glavni uzrok nepredvidivog upravljanja automobilom", kaže Matas Buzelis, voditelj komunikacija u tvrtki carVertical.

Zaštita karoserije od korozije

Vlasnici vozila koji žele zaštititi svoje automobile od hrđe mogu poduzeti relativno jednostavne zaštitne mjere. Na primjer, pranje automobila najmanje jednom ili dva puta mjesečno pomoći će ukloniti sol. Najučinkovitiji način zaštite vozila od korozije jest upotreba sredstava za zaštitu od hrđe koja se mogu nanijeti na šasiju vašeg vozila. Samo jedan sloj zaštite od hrđe može dramatično produžiti životni vijek automobila.

Metlice brisača

Zimska je sezona nepredvidiva – ozbiljna oluja može smanjiti vidljivost i dovesti vaš život u opasnost. Zato brisači vašeg automobila moraju biti u stanju ukloniti snijeg. Ovisno o proizvođaču, umjerena uporaba brisača može ih istrošiti u roku od godine dana. Nakon toga oni više ne mogu uklanjati prljavštinu i vodu s istom učinkovitošću. Osim toga, istrošeni brisači mogu izgrebati vjetrobransko staklo, pa ih je potrebno održati "u formi".

Tekućina za pranje vjetrobrana

Tekućine za pranje vjetrobranskog stakla podijeljene su u dvije kategorije: ljetne i zimske. Iako izgledaju gotovo jednako, ljetne i zimske tekućine za pranje imaju različite formulacije koje im pomažu da postignu maksimalnu učinkovitost pod pravim uvjetima. Na primjer, ljetna tekućina učinkovito uklanja kukce i insekte, dok zimska tekućina odlično uklanja sol i debeli sloj prljavštine.

Što je još važnije, kako temperature padaju, ljetna se tekućina počinje smrzavati i začepljuje cijeli sustav za pranje vjetrobranskog stakla, uključujući mlaznice. Da biste izbjegli ove nepotrebne probleme, ispraznite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla prije zime i zamijenite ju prikladnom zimskom tekućinom koja sadrži aktivne sastojke poput glicerina.

Akumulatori

Prosječni vijek trajanja automobilskih akumulatora je tri do četiri godine. Naravno, životni vijek ovisi o nekoliko faktora, a većina vozača svoje baterije obično mijenja samo u hitnim slučajevima. Kako vas ne bi iznenadila nepravilno ispražnjena baterija, provjerite njezino stanje prije početka zime.

Gumene ili plastične podne prostirke

Iako podne prostirke od tkanine čine unutrašnjost vozila ugodnijom, imaju i nedostatke, pogotovo zimi. Tada tepisi na podu često upijaju vlagu, a zatim isparavaju na prozore i zamrzavaju ih iznutra. Ovoj neugodnosti moguće je vrlo brzo stati na kraj, ako zamijenite prostirke od tkanine gumenima ili plastičnima.

Struganje leda

"Prometne nesreće zbog samo djelomično uklonjenog leda i snijega na vjetrobranskom staklu i drugim prozorima prilično su česte. Svako oštećenje naštetit će vašem automobilu i njegovoj vrijednosti, a da ne spominjemo zdravstvene rizike", kaže Buzelis.

Ako je vaš automobil zimi vani, velika je vjerojatnost da uklanjate led i snijeg s prozora pomoću strugalice, no to nije najučinkovitiji način. Postoji širok izbor odleđivača i tekućina za odmrzavanje koji pomažu u otapanju leda i snijega u najkraćem mogućem roku, lako i bez mogućnosti oštećivanja vozila.