Najavljene nevidljive antene za ugradnju u automobilska stakla

U suradnji južnokorejskog proizvođača tehnoloških rješenja LG-a i francuskog proizvođača stakla Saint-Gobain Sekurit nastala je inovacija, koja ima potencijal olakšati povezivost modernih automobila

Autonet.hr ponedjeljak, 1. siječnja 2024. u 08:30

U autoindustriji povezani su i "pametni" automobili već postali svakodnevica, sve više njihovih funkcija preuzima softver, a u razvoju su i brojni autonomni automobili, kod kojih će se softver brinuti i o navigaciji i vožnji istovremeno. Sva ta "čuda" moderne tehnologije na neki način moraju biti povezana, a najčešće se to čini bežičnim vezama – pa već danas automobili imaju antene za Wi-Fi, Bluetooth, 5G mreže, pa čak i za satelitsku komunikaciju.

Tehnološka transformacija, pak, donosi i promjenu u dizajnu vozila, jer ona moraju imati prostor za smjestiti svu potrebnu telekomunikacijsku opremu, kako bi sustavi vozila mogli u stvarnom vremenu komunicirati međusobno, sa svojim kontrolnim centrima ili preko Interneta s raznim bitnim servisima.

Bez dizajnerskih ustupaka

Budući da se komunikacija odvija preko antena, jasno je da one moraju biti postavljene negdje na vanjskoj oplati vozila, kako bi mogle primati i odašiljati signale. U namjeri da riješe problem pozicioniranja antena, a da one ne ometaju aerodinamiku ili vizualni dojam vozila, južnokorejski LG i francuski Saint-Gobain Sekurit osmislili su inovaciju – tehnologiju prozirnih antena, koje se mogu ugraditi u staklo.

Za elektronički dio zadužena je tehnološka kompanija LG, dok će se za ugradnju u staklo pobrinuti stručnjak za tu domenu, Saint-Gobain Sekurit. Antene su proizvedene u obliku tanke prozirne folije, koja se utapa među slojeve stakla, ili se pak aplicira na njega izvana. Budući da je rješenje prozirno, moguće je u automobil ugraditi daleko veće antene, s boljim prijemom i stabilnijom vezom, bez da ga one nagrđuju ili smanjuju vidljivost kroz staklo. Antene se mogu ugraditi, primjerice, u vjetrobran ili krovni prozor, a da pritom dizajneri vozila ne moraju činiti nikakve ustupke, niti moraju brinuti gdje će smjestiti njihova razna kućišta.

Trenutačno ova tehnologija omogućava izradu antena za povezivanje na 5G mreže, GNSS navigaciju te Wi-Fi. Iz LG-a kažu da je pri izradi prozirnih antena nastalo i preko 80 patenata, uključujući i tehnologije kojima se elektrode i uzorci antena mogu učiniti prozirnima. Nova će tehnologija biti službeno predstavljena na sajmu novih tehnologija CES 2024, početkom siječnja u Las Vegasu.