Kineski robotaksiji kreću u globalno osvajanje

Kineska tehnološka tvrtka Baidu priprema se za uvođenje svoje Apollo Go robotaksi usluge u zemljama izvan Kine. Pony.ai, predvodnik u razvoju autonomne vožnje, širi se na tržišta Jugoistočne Azije, Europe i Bliskog istoka

Autonet.hr subota, 12. listopada 2024. u 15:50
Vozilo kompanije Pony.ai na ulicama Guangzhoua 📷 Pony.ai
Vozilo kompanije Pony.ai na ulicama Guangzhoua Pony.ai

Robotaksi koncept doista nije nov. Prve ideje i testiranja autonomnih taksija započela su još prije više od desetljeća. Tvrtke poput Waymo, podružnice Alphabeta, General Motorsov Cruise, Amazonov Zoox, Hyundaijev Motional, Aurora u suradnji s Uberom i nekoliko kineskih kompanija već duže vrijeme razvijaju, testiraju i obavljaju usluge u javnom prijevozu.

Tesla u debelom zaostatku

Tesla, koja je tek najavila svoje planove za robotaksi uslugu, u debelom je zaostatku. Čak i ako ikad krene u pokušaj osvajanja globalnog tržišta, tu će je čekati etablirane kineske kompanije poput Baidua ili Pony.ai, koje upravo započinju operativne usluge u nekim državama van Kine. Znajući njihovu agresivnost i domišljatost, nezaustavljivo će se i globalno proširiti.

Apollo Go: Baiduov iskorak u autonomni prijevoz

Apollo Go, dio kineske tehnološke tvrtke Baidu, obavlja robotaksi servis u više od 10 kineskih gradova s oko 300 tisuća vožnji mjesečno. Apollo Go koristi Baiduovu tehnologiju autonomne vožnje, uključujući Apollo ADFM (temeljni model za autonomnu vožnju).

📷 Apolo Go
Apolo Go

Ova napredna tehnologija omogućuje vozilima samostalno kretanje gradskim ulicama bez potrebe za ljudskim upravljanjem. Nedavno je predstavljena šesta generacija Apollo Go robotaksija, čija je cijena proizvodnje po vozilu 60% manja u odnosu na prethodni model. Ovo smanjenje troškova ključno je za širenje flote i dugoročnu održivost usluge.

Baidu pregovara o uvođenju Apollo Go usluge van Kine. Iako konkretni planovi još nisu finalizirani, Hong Kong, Singapur i zemlje Bliskog istoka razmatraju se kao prva potencijalna tržišta za međunarodnu ekspanziju Apollo Go usluge.

Pony.ai: Predvodnik u razvoju autonomne vožnje

Pony.ai, osnovan 2016. godine, brzo se probio među vodeće tvrtke u industriji autonomne vožnje. Sa sjedištem u Fremontu, Kalifornija, te dodatnim operacijama u Pekingu i Guangzhouu, tvrtka razvija tehnologiju autonomne vožnje za različite primjene.

Glavni Pony.ai-jev proizvod je "virtualni vozač", sustav autonomne vožnje koji čini temelj za tri glavna poslovna segmenta: Robotaxi za autonomne taksi usluge, Robotruck za komercijalnu logistiku i Osobna vozila (POV) za potrošačka vozila. Pony.ai je od 2022. prva tvrtka koja je dobila taksi licencu u Kini za autonomnu vožnju.

Unutrašnjost  robotaksija kompanije Pony.ai 📷 Pony.ai
Unutrašnjost robotaksija kompanije Pony.ai Pony.ai

Kompanija je također zainteresirana za širenje na tržišta Jugoistočne Azije, Europe i Bliskog istoka. Tvrtka je već ostvarila napredak potpisivanjem sporazuma s ComfortDelGro, taksi operaterom u Singapuru. Namjerava se širiti u drugim zemljama do kraja ove godine. Proljetos su potpisali inicijalni sporazum s vladom Luxembourga o budućoj suradnji.