Bolid Stevea McQueena mogao bi postati najskuplji Porsche ikad

Aukcijska kuća Mecum najavila je da će u siječnju na prodaju staviti automobil legendarnog vozača i glumca, upravo onaj model koji je korišten za snimanje filma Le Mans 1971. godine

Autonet.hr srijeda, 21. kolovoza 2024. u 20:00
📷 Mecum / Gianni Cabiglio
Mecum / Gianni Cabiglio

Porsche 917K, model iz 1970. godine u originalnom stanju, korišten u snimanju filma Le Mans sa Steveom McQueenom, bit će ponuđen na aukciji početkom sljedeće godine. Organizirat će to američka aukcijska kuća Mecum na događaju koji će okupiti najveću ponudu kolekcionarskih automobila na svijetu.

Od McQueena do Seinfelda

Ovaj bolid je izravno od proizvođača bio kupio osobno McQueen, pa ga koristio kao glavni automobil na snimanju legendarnog filma, a potom ga je i vozio na brojnim utrkama kroz godine, gdje je nerijetko njime i pobjeđivao. Jedan je to od najprepoznatljivijih trkaćih bolida ikad, pogotovo u livreji Gulf Racinga, koji sa sobom nosi veliko naslijeđe i jedinstvenu priču. Nakon McQueena, bolid je bio u vlasništvu još nekolicine vlasnika, trkaćih vozača, ali i poznatog komičara te kolekcionara automobila Jerryja Seinfelda. Trenutačni vlasnik, koji ga je i dao na aukciju, nije poznat, no nije isključeno da je riječ upravo o Seinfeldu.

📷 Mecum
Mecum

Aukcijska kuća nije dala svoju procjenu moguće prodajne cijene za ovaj automobil, no moguće je da će ona biti vrlo visoka. Naime, 2017. godine na dražbi u organizaciji kuće Gooding & Company jedan je sličan Porsche istog modela, korišten pri snimanju istog filma, bio prodan za čak 14,8 milijuna dolara. U posljednjim su godinama cijene kolekcionarskih trkaćih automobila dodatno porasle, pa se očekuje da bi ovaj primjerak mogao postići cijenu značajno višu od toga, možda i do 20 milijuna dolara. Time bi postao najskuplji Porsche ikada prodan.

Bolid je u savršeno očuvanom stanju, zajedno s potpisom Stevea McQueena na karoseriji i originalnim 5-litrenim rednim motorom s 12 cilindara. Ukupno ih je izrađeno tek 12 u toj seriji, pa se možemo složiti s najavom aukcijske kuće da će to biti "jedan od povijesno i kulturno najznačajnijih automobila koji su ikada izašli na aukcijsku pozornicu".