McLaren P1 u Lego verziji: Lando Norris njime je napravio krug po Silverstoneu

Više od 342.000 kockica bilo je potrebno da bi se izradio potpuno funkcionalni McLaren P1, replika sportskog automobila u punoj veličini, koju je premijerno provozao i pilot Formule 1

Autonet.hr petak, 13. rujna 2024. u 07:30

Suradnja britanskog proizvođača superautomobila, McLarena, s danskom kompanijom Lego, rezultirala je jedinstvenim automobilom – McLaren P1 u prirodnoj veličini izrađen je od čak 342.817 Lego kockica iz poznate linije Technics, a pritom je osmišljen i da bude u voznom stanju, potpuno funkcionalan. Automobil je predstavljen javnosti u Silverstoneu, gdje ga je za promotivne svrhe premijerno vozio i aktualni vozač McLarenovog tima Formule 1, Lando Norris.

McLaren P1 za ove je svrhe postao podloga za Legovu kreaciju, na kojoj su 23 stručnjaka obiju kompanija radila ukupno 8.344 sata. Pritom su upotrijebili 393 različita Lego elementa, pa ukupno automobil složili od 1.220 kilograma kockica. Osim karoserije, ovaj je P1 Lego opremio i svojim vlastitim elektromotorom i baterijama iz serije Technic Function, prvima izrađenima u ovoj veličini. Od originalnog vozila preuzeti su tek dijelovi podvozja i kabine, poput kotača, kočnica ili upravljača.

Poseban izazov bilo je pravilnim geometrijskim oblicima Lego kockica vjerno replicirati složene krivulje McLarenovog bolida, pa iz danske kompanije kažu da su njihovi graditelj u ovom projektu pomaknuli granice mogućega. Legov superautomobil ipak se neće pozicionirati kao ozbiljan konkurent bilo kojem sportskom vozilu, jer može postići najvišu brzinu od tek 50-60 km/h.