Napuhani automobili – vrućina i loš posao kumovali neobičnoj pojavi

Društvenim mrežama kruže snimke automobila čija je površina naizgled napuhana ili, kako neki kažu, "trudna". Uslijed vrućine vozila izložena suncu tako izgledaju primarno zbog loših vinilnih naljepnica

Autonet.hr ponedjeljak, 12. kolovoza 2024. u 14:21

Toplinski valovi pogađaju ovoga ljeta ne samo nas, već i ostatak sjeverne Zemljine polutke, što je u Kini dovelo do nekoliko neobičnih slučajeva "napuhanih" automobila. Društvenim se mrežama širi video koji prikazuje niz automobila s velikim mjehurima na haubama i vratima, pa su ih neki već prozvali "trudnim" automobilima i objasnili da je riječ o lošim vozilima kineske proizvodnje čiji lak može nabubriti kad je izravno izložen suncu i velikim vrućinama.

Ali istina je nešto drugačija, jer se na snimci nalaze ne samo automobili kineskih, već i europskih proizvođača, sa sličnim problemom. No, ono što se može primijetiti jest da u pravilu to nisu automobili obojani bojom iz klasične palete, već se ističu nekom neobičnom nijansom. Dakle, riječ je o naknadnoj doradi, najvjerojatnije u obliku vinilnih naljepnica koje prekrivaju cijelu površinu vozila ("wrap"). Loše izvedeno lijepljenje takve folije, pogotovo ako je ona slabije kvalitete, može dovesti do napuhavanja po vrućini, što izgleda zabavno, ali sigurno nije dobra reklama za one koji su automobile obljepljivali.

Folije se na automobile stavljaju kako bi im se promijenila boja, zaštitio originalni lak ili tek personalizirao izgled, a nerijetko se na njima nalaze i otisnute reklame ili druge grafike. U svakom slučaju, dobro je to raditi s kvalitetnijim materijalom i kod nekoga tko zna što radi – inače, ako ne pazite, automobil bi vam mogao isto ovako "zatrudnjeti".